Performanţele Electrica, “în linie cu aşteptările” conducerii: Profitul net în scădere cu 2,8%, profitul operaţional a crescut cu 3% în 2016

Publicat pe Categorii Business
Prima Pagina Business Performanţele Electrica, “în linie cu aşteptările” conducerii: Profitul net în scădere cu 2,8%, profitul operaţional a crescut cu 3% în 2016

Societatea Energetica Electrica a obţinut un profit net de 469 milioane lei (circa 103 milioane euro), în scădere cu 2,8% faţă de 2015. Grupul a comunicat rezultatele consolidate auditate pe 2016.

Profitul net atribuibil acţionarilor a fost, de asemenea, în scădere cu 1,7%, la 356,6 milioane de lei. Consiliul de Administraţie al Electrica a avizat şi a înaintat spre aprobarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din data de 27 aprilie 2017 propunerea de a distribui un dividend brut în valoare de 0,7415 lei pe acţiune pentru exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2016. Potrivit companiei, valoarea totală brută a dividendelor este de 251,4 milioane lei, reprezentând un procent de 100% din profitul net distribuibil stabilit pe baza situaţiilor financiare anuale individuale ale Electrica (70,5% din profitul net consolidat al Grupului atribuibil acţionarilor Electrica S.A).

Potrivit datelor companiei, profitul operaţional al grupului s-a cifrat la 586 milioane lei, consemnând o creştere cu 3% faţă de anul 2015, în condiţiile realizării unor venituri operaţionale totale de 5,761 miliarde de lei, în creştere cu 0,8% comparativ cu 2015, şi efectuării unor cheltuieli de 5,175 miliarde de lei, în creştere cu 0,6%. „Creşterea veniturilor se datorează, în principal, câştigului rezultat în urma deconsolidării Servicii Energetice Moldova, ca urmare a măsurilor de restructurare a activităţilor neprofitabile din cadrul Grupului. Pe segmentul de furnizare, veniturile nete s-au diminuat cu 2,7%, ca efect al scăderii cu 4,7% a preţului mediu de vânzare. În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, chiar şi pe fondul creşterii cu 2,6% a cantităţilor distribuite, veniturile s-au diminuat cu 4,4%, în condiţiile scăderii tarifelor medii pentru cei trei operatori din cadrul Grupului”, se precizează în comunicatul companiei.

Costul cu achiziţia de energie electrică a reprezentat 49,9% din venituri în 2016. Urmare a măsurilor de optimizare a activităţilor grupului, cheltuielile cu salariile şi beneficiile angajaţilor au scăzut cu 9 milioane lei, respectiv 1,3%, comparativ cu 2015.

‘Performanţele obţinute de Grupul Electrica în anul 2016 sunt în linie cu aşteptările. În condiţiile intensificării competiţiei pe zona de furnizare de energie electrică şi diminuării veniturilor reglementate din zona de distribuţie, este de remarcat îmbunătăţirea performanţelor operaţionale la nivel de Grup, inclusiv creşterea profitului operaţional. Este o consecinţă firească a investiţiilor realizate, în special, în reţelele noastre de distribuţie, în îmbunătăţirea serviciilor prestate, dar şi a eforturilor de optimizare a proceselor şi sistemelor de management, linii strategice care vor fi urmate şi în 2017’, a declarat Cătălin Stancu, director general Electrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *