Performanțele Romgaz, la 9 luni: Profitul net a scăzut cu 27% pe fondul reducerii cu 6% a cererii de consum a gazelor

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Performanțele Romgaz, la 9 luni: Profitul net a scăzut cu 27% pe fondul reducerii cu 6% a cererii de consum a gazelor
  • Vânzările în trimestrul 3 au marcat o revigorare cu 12,5% faţă de trimestrul 2, pe fondul cererii pentru înmagazinare
  • Romgaz a câștigat clienţi noi – CET Govora, Megaconstruct și a readus în portofoliu companiile Electrocentrale Bucureşti și SNTGN Transgaz

Compania Romgaz a raportat un profit net la 9 luni în scădere cu circa 27% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Performanţele societăţii în primele 9 luni ale anului 2016 au fost afectate în principal de diminuarea cu circa 6% a cererii de consum a gazelor naturale pe piaţa din România, potrivit unei informări a Romgaz transmise BVB. Deşi în scădere faţă de perioada comparativă a anului 2015 (-26,8%), profitul net, în valoare de 713,7 milioane lei, este peste proiecţia bugetară, cu 15,5% (617,9 milioane lei), se precizează în comunicat. Cifra de afaceri a scăzut cu 18%, la 2,4 miliarde lei,la 9 luni.

Romgaz-300x214

Vânzările de gaze au fost afectate semnificativ de condiţiile meteorologice, diminuarea drastică a cererii de gaze în sectoarele cheie, cadrul de reglementare imprecis pentru constituirea stocurilor minime de gaze, competiţia cu sursa din import, cadrul fiscal nefavorabil competiţiei pe piaţa gazelor naturale, susțin reprezentanții Romgaz. Vânzările în trimestrul 3 al anului curent au marcat o revigorare cu 12,5% faţă de trimestrul 2, pe fondul cererii pentru înmagazinare. Romgaz a câștigat clienţi noi – CET Govora, Megaconstruct și a readus în portofoliu companiile Electrocentrale Bucureşti și SNTGN Transgaz.

Reprezentanții Romgaz afirmă că pe fondul scăderii dramatice a preţului internaţional al gazului natural, cu 25%, faţă de începutul anului, marjele obţinute de Romgaz au rămas bune, explicând că un aport la atenuarea impactului asupra situaţiei vânzărilor l-a avut şi revigorarea tranzacţiilor pe pieţele centralizate înregistrate în cursul trimestrului 3. Astfel, faţă de o cantitate de doar 30.000 MWh tranzacţionată pe aceste pieţe în T2, în T3 s-a tranzacţionat o cantitate de cca. 1.600.000 MWh, din care jumătate livrabilă în cursul anului 2016. “Romgaz a devenit astfel competitiv în mediul fiscal actual. Compania a reuşit să încheie tranzacţii în primele nouă luni din 2016 pentru o cantitate de 1,5 TWh, ceea ce reprezintă 72,6% din cantitatea totală atribuită pe piaţa centralizată, ceea ce face ca Romgaz să fie principalul actor pe pieţele centralizate din România”, se susține în comunicarea companiei către BVB.

Explorarea intensivă a zonei de mare adâncime onshore a condus la realizarea celei mai mari descoperiri de hidrocarburi a Romgaz din ultimii 30 de ani de cca.25-27 mld.mc., se evidențiază în același raport. În perioada de raportare s-a derulat procesul de auditare externă a rezervelor și resurselor contingente de gaze naturale aflate în patrimoniul Romgaz de către firma americană DeGolyer&MacNaughton, proces concretizat printr-un Raport final care a fost transmis la Romgaz la finele lunii iunie 2016. Rezultatele cuprinse în Raport confirmă evaluările resurselor și rezervelor de gaze naturale efectuate de Romgaz, cu data de referință 31 decembrie 2015 și totodată confirmă valoarea ratei anuale de înlocuire a rezervelor, care în perioada 2013-2015 a avut o medie de 83%, valoare superioară ţintei de 70%, afirmă reprezentanții societății.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *