Peste 1.000 de puieți de stejar și salcâm au fost plantați pe locul unei foste gropi de gunoi la Mogoșoaia. De la Transelectrica au participat 85 de voluntari

Publicat pe Categorii CSR, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Peste 1.000 de puieți de stejar și salcâm au fost plantați pe locul unei foste gropi de gunoi la Mogoșoaia. De la Transelectrica au participat 85 de voluntari

Peste 1.000 de puieți de stejar și salcâm au fost plantați pe locul unei foste gropi de gunoi a comunei Mogoșoaia. Transelectrica, cu 85 de voluntari, s-a alăturat inițiativei „Plantăm și creștem comunități”, organizată de Asociația Hands Across Romania și Primăria Mogoșoaia în parteneriat cu Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor și Directia silvica ILFOV și Commit 2 Evolution. Pentru că ne pasă de mediul înconjurător și de viitorul comunităților, au transmis voluntarii de la Transelectrica.

Tineri, părinți și prieteni au regăsit timp de 6 ore farmecul timpului petrecut împreună, în aer liber, cu dorința nobilă de a transforma, pentru comunitate, un spațiu altminteri părăsit și nedorit într-o viitoare oază verde, de liniște și bucurie. Scopul principal al inițiativei este de a contribui pragmatic la diminuarea dezechilibrului generat de defrișările masive din ultimii ani, din România, prin acțiuni de plantare și prin realizarea unei hărţi a zonelor despădurite. În același timp, „Plantăm și creștem comunități” are un rol socio-politic, vizând sensibilizarea factorilor de decizie asupra necesității unor măsuri urgente în privința pădurilor și creșterea gradului de conștientizare a oamenilor privind importanța implicării fiecăruia dintre noi în salvarea pădurilor din țara noastră. Un alt rol al acestei inițiative este de a mobiliza cetățenii în dezvoltarea comunităților în care trăiesc.

Cred cu tărie că doar unindu-ne forțele pentru astfel de inițiative vom reuși să contribuim la dezvoltarea sustenabilă a comunităților în care trăim, la dezvoltarea unui mediu sănătos pentru viitorul copiilor noștri. Activitatea Transelectrica este concentrată în sfera priorităților de interes public și acordăm o atenție sporită direcțiilor existente în ceea ce privește politicile de sustenabilitate și dezvoltare durabilă.  De aceea, strategia noastră de sustenabilitate se bazează pe o implicare pozitivă în viața comunităților și mai ales pe reducerea impactului pe care activitatea noastră îl poate genera asupra mediului. Considerăm că este de datoria mediului de afaceri, care include atât companii private, cât și companii cu capital de stat, să se asigure că activitatea lor se îndreaptă către o zonă sustenabilă. – Cătălin Nițu, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Este prima dintr-o lungă serie de acțiuni pe care dorim să le derulăm în toată țara, în următorii 5 ani, cu implicarea a 10.000 de voluntari. Da, probabil că 5 ani pare un termen lung pentru gravitatea situației prezente, însă noi vom depune toate eforturile ca cele 300 de hectare pe care ni le propunem a fi împădurite să fie doar timidul început al unei acțiuni de masă și să constatăm, în 2026, că acest tip de inițiativă e la ordinea zilei, e normalitatea, e startul pentru mii de hectare, nu doar sute, spune Mihaela Sandu, președinte Asociația Hands across Romania.

Una dintre cele mai importante concluzii ale acțiunii se referă la absoluta necesitate a continuării implicării autorităților în inițiative de acest tip, cu sprijinul comunității, asociațiilor și mediului de afaceri. Din păcate, la nivelul Uniunii, în 2020, România era între țările cu cea mai redusă suprafață împădurită (29%), alături de Franţa (27%), Belgia (22%) sau Danemarca (19%), la polul opus fiind Suedia (63%) sau Estonia (54%). Nu este vorba despre a fi in competiție și nici despre a evidenția părțile mai puțin fericite ale României, dimpotrivă, cred că avem o țară excepțională, cu oameni minunați, iar azi vedem clar asta, cu oameni de acțiune, mânați de dorința de mai bine. Ceea ce vreau să spun este că, dincolo de obligația noastră morală de a păstra inestimabila bogăție naturală a României, noi suntem principalii responsabili pentru sănătatea fizică a noastră și a celor din jur și, nu în ultimul rând, pentru sănătatea socială a întregii comunități, mărturisește Mihai Drăgan, Director comunicare Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Următoarea acțiune este estimată în perioada octombrie – noiembrie 2021.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *