Peste 10.000 de noi prosumatori în 2023. Dumitru Chiriță: Încurajăm producerea de energie electrică de către prosumatori. ANRE a întocmit un ghid cu informaţii referitoare la procesul de racordare

Publicat pe Categorii Business, Esential, Info, Info Consumatori, Investitii / Tranzactii, Regenerabile, Semnal, Solar
Prima Pagina Actual Esential Peste 10.000 de noi prosumatori în 2023. Dumitru Chiriță: Încurajăm producerea de energie electrică de către prosumatori. ANRE a întocmit un ghid cu informaţii referitoare la procesul de racordare

ANRE încurajează producerea de energie electrică de către prosumatori, a fapt ce a condus la modificarea şi completarea unor ordine cu impact major în piaţă, este mesajul transmis de reprezentanții Autorității, printr-un comunicat.

Pentru a oferi cât mai multe informaţii referitoare la procesul de racordare a locurilor de consum şi de producere aparţinând prosumatorilor, ANRE a întocmit un ghid dedicat acestei categorii de utilizatori și a realizat scheme care descriu etapele procesului de racordare pentru toate situațiile prevăzute în procedură, cu detalierea activităților alocate utilizatorului, operatorului de distribuție și operatorului economic atestat care proiectează și execută instalația de racordare, precum și cu menționarea termenelor aferente fiecărei activități, afirmă Dumitru Chiriță, Președinte ANRE.

Materialele informative sunt puse la dispoziţia tuturor celor interesaţi, pe pagina oficială de internet a ANRE, www.anre.ro, la link-ul de mai jos:

https://www.anre.ro/ro/energie-electrica/legislatie/prosumatori/ghid

Ca rezultat al actualizării legislaţiei secundare, ANRE a încurajat creşterea accentuată a numărului de prosumatori racordaţi la reţeaua de distribuţie, astfel că la data de 01.01.2023 sunt înregistrați 40171 prosumatori deținători ai unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală.

O analiză a evoluției numărului de prosumatori relevă o creştere de cca. trei ori a acestora la sfârșitul anului 2022, comparativ cu începutul aceluiaşi an, se prezintă în comunicatul ANRE.

În contextul recentelor modificări aduse cadrului de reglementare pentru accelerarea conectării la reţea a prosumatorilor, dar şi ca urmare a programelor de susținere guvernamentale privind promovarea producerii de energie electrică din surse regenerabile de către prosumatori, pentru anul 2023 am prognozat un număr de peste 100.000 de noi prosumatori, precizează Dumitru Chiriță.

Încurajăm instituţiile care derulează programe de sprijin pentru producţia de energie electrică din surse regenerabile, implicit pentru prosumatori, să aibă în vedere scheme de sprijin şi pentru creşterea capacităţilor de stocare pentru a se asigura o flexibilitate mai mare în funcţionarea reţelelor de distribuţie şi o mai bună echilibrare a Sistemului Electroenergetic Naţional, subliniază președintele ANRE.

Având în vedere necesitatea creşterii producţiei de energie electrică din surse regenerabile şi evoluţia numărului de capacități de producere a energiei electrice instalate de către prosumatori, vom monitoriza îndeaproape procesul de racordare a prosumatorilor şi vom descuraja orice formă de încălcare a reglementărilor şi a legislației în vigoare. Totodată, am luat măsuri privind eliminarea barierelor de acces la pieţe, inclusiv prin permiterea contractelor bilaterale şi crearea de instrumente de piaţă flexibile, susține oficialul Autorității.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *