Petre Stroe, CEO MET România Energy: Vine decontarea la 15 minute! Va fi un impact dur asupra pieței de energie. Costul cu dezechilibrele ar trebui și poate fi gestionat!

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Petre Stroe, CEO MET România Energy: Vine decontarea la 15 minute! Va fi un impact dur asupra pieței de energie. Costul cu dezechilibrele ar trebui și poate fi gestionat!

“Vine decontarea la 15 minute! Va fi un impact dur asupra pieței de energie”, atrage atenția Petre Stroe, CEO MET România Energy, insistând pe necesitatea gestionării consumului de către marii consumatori industriali de energie electrică. În prezent, decontarea pe piața de energie electrică se realizează la interval de o oră.

Regulamentele europene impun trecerea la decontarea la 15 minute, ceea ce poate conduce la creșterea dezechilibrelor. “Dacă consumatorii, clienții finali nu sunt pregătiți pentru trecerea la decontarea la 15 minute, pregătiți în sensul în care să fie conștientizați, să fie activi, să discute cu furnizorul, costurile vor crește. Și sunt foarte importante aceste discuții, dezbateri între parteneri“, a afirmat recent Virgil Ivan, membru Directorat Transelectrica,la conferința Focus Energetic.

“Prețul energiei este mare în funcție de ce impact are asupra ta. Atenția trebuie să fie la dezechilibre, unde se poate interveni. Mulți dintre marii consumatori nu își gestionează consumul și creează dezechilibre foarte mari, pe care le plătesc în facturi. Un consumator mare poate să aibă un departament specializat de analiză a consumului. Nu poți să ai salturi de 20 -30 MWh de la o o oră la alta”,  a declarat Petre Stroe. În activitatea de „Parte Responsabilă cu Echilibrarea” (PRE), MET România Energy îşi ocupă locul 3 în clasament, cu circa 1.000 de clienţi deserviţi. “Consumatorul trebuie să participe și el la piață. Am avut în contracte chiar și un bonus pentru clienții care își reduc dezechilibrul, dar nu au prezentat interes!”, a spus Stroe.

 “La încheierea unui contract de furnizare, banda de dezechilibre pe care o avem în vedere cu clientul este de plus/minus 15%. Un plus de 15% la prețul energiei din cauza dezechilibrelor, cauzate de estimarea greșită a clienților, le poate adăuga acestora costuri foarte mari, care le poate afecta profitabilitatea activității! De aceea acest cost ar trebui și poate fi gestionat! Trebuie ca împreună, toți actorii din piață – consumatori, furnizori, operatori de piață, Transelectrica – să ne întâlnim, să găsim soluții, pentru că trebuie să controlăm această situație, care ne poate afecta pe toți“, a precizat directorul general al MET România Energy.

Stroe: Acum e bine că se modifică reglementările. Să aducem piața energiei pe o  direcție bună

Referindu-se la modificările de reglementări, Petre Stroe, CEO MET România Energy, a declarat: “Acum e bine că se modifică reglementările. Va fi de muncă zi și noapte. Cuplarea pieței intrazilnice ne-a prelungit programul, dar este foarte bine. Trebuie să aducem piața energiei pe o  direcție bună”.

În cadrul strategiei stabilite pentru 5 ani, se urmărește o creștere  a afacerilor MET România Energy cu cel puțin 5% în fiecare an

MET România Energy, filială a Grupului elveţian MET, va încheia anul cu afaceri de 350-370 milioane de euro, față de 220 milioane euro, în 2018, a anunțat Petre Stroe, CEO-ul companiei, la o întâlnire cu presa de specialitate. Potrivit acestuia, compania urmărește o creștere anuală de 5% a afacerilor, în următorii cinci ani.

MET România Energy, filială a Grupului elveţian MET, încheie cu succes și anul 2019. După ce în anul 2018 a finalizat a doua achiziție importantă – RWE Energie (după preluarea Repower) compania a reușit – prin aplicarea strategiei de business – să consolideze poziția pe piața energetică locală și să-și atingă obiectivul stabilit, de îndeplinire a bugetului, cu o marjă de profit de 2-3% la prețul de vânzare.

“Încă nu avem datele financiare finale pentru 2019, dar pot spune, cu satisfacție, că am reușit să realizăm tot ceea ce ne-am propus pentru acest an, și anume: o creștere a afacerilor cu cel puțin 5%, comparativ cu 2018, cantitatea de energie livrată clienţilor să depăşească 4 TWh ( 3,1 TWh energie electrică și 0,9 TWh gaze naturale) și să avem un portofoliu de aproximativ 2300 consumatori”, declară Dl Petre Stroe, CEO MET România Energy.

O altă reușită a companiei este ascensiunea rapidă în clasamentul furnizorilor pe piața concurenţială din România. Cu aproximativ 5.000 de puncte de consum deservite, MET România Energy reușește să câștige o cotă de piață de peste 7%.

“În cadrul strategiei stabilite pentru 5 ani, urmărim o creștere  a afacerilor cu cel puțin 5% în fiecare an.  De la preluarea mandatului de CEO, în anul 2017, am dorit implementarea unui nou model de business pentru MET România, un model vertical integrat, ceea ce înseamnă și dezvoltarea unor capacități de producție, regenerabile sau cu utilizarea gazului naturale. Analizăm, astfel, oportunitatea construirii unei capacități noi de producție sau achiziția unei capacități deja existente. În acest scop, am făcut pași importanți, am identificat locații. Ne manifestăm disponibilitatea de a intra în dialog cu autoritățile locale astfel încât noi să transferăm know-how-ul pe care îl avem în zona energetică, iar, de partea celalaltă, să ni se prezinte nevoile, cererile comunității. Numai așa, prin cooperare, dar și prin înțelegerea corectă a cadrului de reglementare, putem face investiții în producția de energie, investiții atât de necesare în momentul de față”, afirmă Dl Petre Stroe.

 Cuvintele cheie pentru următorii ani sunt consolidare și predictibilitate, cu accent pe îmbunătățirea calității serviciului de furnizare în folosul clientului final, a completat Dl Stroe.

Pe piaţa de gaze naturale, MET România are o cotă de circa 2,01%, aflându-se între primii 10 furnizori din ţară. “În contextul noilor surse de gaze naturale, căutăm să ne întărim poziția de furnizor prin dezvoltarea portofoliului de clienți”, spune Dl Stroe.

MET Group este o companie europeană integrată de energie, cu sediul în Elveția, având activități în domeniul gazelor naturale, al energiei și al petrolului, axate pe comerțul en-gros cu mărfuri, precum și în infrastructura energetică și în active industriale. MET este prezent în 15 țări, prin filialele sale, pe 26 de piețe naționale ale gazelor și 22 de centre internaționale de tranzacționare. Grupul activează în Austria, Bulgaria, Croația, Ungaria, Italia, Lituania, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Spania, Elveția, Turcia, Ucraina și Marea Britanie. MET Group are peste 1.700 de angajați, de aproape 40 de naționalități. În România, filiala grupului – MET România Energy furnizează energie electrică şi gaze naturale consumatorilor finali și oferă servicii energetice clienţilor săi. 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.