Petroliștii, în alertă. ROPEPCA: Parlamentarii pun în pericol industria locală prin modificările excesive aduse cadrului fiscal

Publicat pe Categorii Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Petroliștii, în alertă. ROPEPCA: Parlamentarii pun în pericol industria locală prin modificările excesive aduse cadrului fiscal
  • Parlamentarii au decis să majoreze cota de impozitare pentru producătorii de gaze naturale de la 60% la 80% pentru prețurile de vânzare a gazelor naturale de peste 85 lei/MWh și să permanentizeze impozitul temporar 

Plenul Camerei Deputaților a aprobat azi, cu 203 voturi pentru, 59 împotrivă și 5 abțineri, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale.

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) a reacționat imediat, anunțând că privește cu mare îngrijorare recentele acțiuni ce privesc cadrul juridic al industriei petroliere care discriminează producătorii interni. Modificările inopinate și excesive ale cadrului fiscal sunt de natură să pună în pericol atât industria petrolieră locală, cât și climatul investițional, transmițând semnale negative întreg mediului de afaceri cu privire lipsa de stabilitate și credibilitate, se precizează într-un comunicat transmis de ROPEPCA.  Mai mult, așa cum ROPEPCA a arătat în mai multe rânduri, prin aplicarea impozitării suplimentare exclusiv la producția internă, aceasta va fi defavorizată în raport cu sursele din import.

“Având în vedere dependența de o singură sursă de import – Federația Rusă – această formă de discriminare afectează direct și securitatea energetică națională.  Această tendință este confirmată și de cele mai recente cifre publicate de Institutul Național de Statistică: România a importat 537.000 tep de gaze naturale utilizabile în T1 2017, cu 332% mai mult decât in perioada similară din 2016, în timp ce producția locală este în descreștere, companiile fiind nevoite să închidă sonde”, se afirmă în comunicat.

În opinia ROPEOCA, majorarea cotei nu este justificată în raport cu nivelul actual de impozitare a industriei în România. Conform unui recent studiu Deloitte, în timp ce rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare raportate la venituri a crescut în România de la 15% în 2014 la 17,5% în 2016, media impozitării în Europa (exclusiv zăcământul Groeningen din Olanda care are un regim fiscal special) a scăzut de la 9,3% în 2014 la 7,9% în 2015.

„În ultimii ani, ROPEPCA a fost permanent deschisă la consultări cu autoritățile cu privire la un nou cadru fiscal aplicabil industriei petroliere. Orice modificare inopinată, fără consultări și analiză, precum intenția Parlamentului de majorare și prelungire nedeterminată a impozitării suplimentare a venitului din liberalizarea prețurilor la gaze naturale desconsideră dialogul pe acestă temă din ultimii 4 ani și pune sub semnul întrebării credibilitatea și stabilitatea mediului de afaceri din România”, afirmă Mark Wagley, președintele în exercițiu al ROPEPCA.

În dezbaterea Parlamentului se mai află o propunere de modificări care au potențial impact negativ asupra stabilității cadrului legislativ aplicabil industriei petroliere, inclusiv obligația ca toate gazele naturale să fie comercializate pe o singură platformă, evidențiază reprezentanții asociației. Totodată, președintele ROPEPCA precizează: „Pe lângă amendamentele cu privire la instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementarii pieţei de gaze naturale, suntem îngrijorați și de recentele discuții cu privire la obligația pentru producătorii de gaze naturale de a comercializa întreaga cantitate produsă domestic exclusiv pe platforma de tranzacționare pentru o perioadă nelimitată de timp, obligație regăsită în amendamentele propuse spre modificarea și amendarea Legii energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012. În această privință, considerăm că obligația propusă reprezintă restricții asupra acordurilor comerciale bilaterale agreate prin negociere directă, asupra livrărilor trans-frontaliere de gaze naturale agreate prin negociere directă, reprezentând în fapt o interdicție asupra comerțului de gaze naturale  bilateral direct cu furnizori, traderi și consumatori din alte State Membre, exportului de gaze naturale și a dreptului producătorilor de a dispune liber de gazul natural produs, precum și un tratament discriminatoriu față de producătorii locali de gaze naturale, în raport cu cei străini, cărora nu li se aplică aceste obligații.”


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *