Petru Rușeț și Sebastian Enache le recomandă studenților: Nu tratați nimic cu superficialitate dacă vreți o carieră în energetică! Vă încurajăm să învățați cât mai bine. Să nu vă doriți să fiți directori din prima, începeți întâi de jos, câștigați experiență!

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Petru Rușeț și Sebastian Enache le recomandă studenților: Nu tratați nimic cu superficialitate dacă vreți o carieră în energetică! Vă încurajăm să învățați cât mai bine. Să nu vă doriți să fiți directori din prima, începeți întâi de jos, câștigați experiență!
  • Rușeț, Siemens Energy: Un inginer energetician știe când pleacă spre serviciu, niciodată când se întoarce acasă…În domeniul energetic îți trebuie mult elan și motivare, seriozitate
  • Enache, Monsson: Am lucrat din anul 1 de facultate la Monsson. În vacanțe, 90% din timp l-am petrecut în companie, deși aș fi vrut să petrec, să merg la club. Am luat-o de jos. Am dat cu mătura în primele două sptămâni …Am învățat, am crescut, mi-am dorit să fiu cel mai bun în domeniul meu

„Un inginer energetician știe când pleacă spre serviciu, niciodată când se întoarce acasă. Centralele, stațiile electrice sunt în locuri mai izolate, fapt ce presupune un efort susținut din partea angajaților. Insistența și perseverența sunt două dintre calitățile pe care trebuie să le aibă un inginer în energetică”, le-a spus Petru Rușeț, Managing Director , Siemens Energy studenților participanți la Conferința: Carieră în industria energetică 2021, organizată  de Filiala București Tineret a Societății Inginerilor Energeticieni din România, în parteneriat cu Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnica din București.

Întrebat cum recrutează Siemens Energy absolvenți, Rușeț a precizat: “Am ales absolvenți care își doresc cu adevărat să intre în familia energeticii, care au avut rezultate foarte bune în anii de studii. Ținta noastră sunt studenții cu rezultate foarte bune. Ne dorim să vă avem pe cei mai merituoși dintre voi, suntem o companie lider pe piața românească. Așa ne-am format echipa la Siemens Energy. Orice activitate suplimentară în cadrul facultății reprezintă un plus pentru a fi angajat în compania noastră”.

Vă încurajez să învățați cât mai bine și să veniți la noi după ce ați intrat la Master, i-a îndemnat Petru Rușeț pe studenți, subliniind: “în domeniul energetic îți trebuie mult elan și motivare, seriozitate – să ne onorăm promisiunile, să respectăm termenele de finalizare a proiectelor”.

Sebastian Enache, Business Development Manager la Monsson Operation, member of PLC Group, a făcut lobby pentru o carieră în industria energetică, pentru seriozitate și responsabilitate, le-a vorbit studenților despre rolul energeticii in viitor.

El a povestit cum și-a început cariera: „ Am lucrat din anul 1 de facultate la Monsson. În vacanțe, 90% din timp l-am petrecut în companie, deși aș fi vrut să petrec, să merg la club. Am luat-o de jos. Am dat cu mătura în primele două sptămâni (femeia de serviciu era în concediu)… Am învățat, am crescut, mi-am dorit să fiu cel mai bun în domeniul meu în companie”.

Sebastian Enache le-a dat câteva sfaturi studenților:

  • Este important să nu începeți cu pretenții mari, să fiți deschiși la ce învățați în facultatele, așa puneți bazele unei cariere. Trebuie să aveți răbdare. Acum, dacă trag linie, 80% din ce am învățat în facultate mi-a folosit în cariera care o am, am făcut hidro, mecanica fluidelor m-a ajutat foarte mult pe partea de regenerabile.
  • Nu tratați nimic cu superficialitate dacă vreți o carieră în energetică!
  • Să nu vă doriți  să fiți directori din prima, începeți întâi de jos, învățați, câștigați experiență!
  • Important este să inovați. Tranziția energetică este o oprtunitate foarte mare pentru voi. Acum 16 ani trendul erau regenerabilele. Faceți parte din noul trend care înseamnă digitalizare, multe lucruri la care voi vă pricepeți deja. În următorii 10 ani va fi etapa agregărilor. Nu mai conteaza că energia se va produce în Italia sau în România. Tranziția energetică afectează și oamenii, nu numai echipamentele. Sunt industrii care mor, cum este mineritul, sunt industrii care se nasc.Voi – ca ingineri – aveți responsabilitatea să vă gândiți cum să îmbunătățiți calitatea vieții tuturor. Fără energie nu se poate face nimic. Printr-o tranziție energetică gestionată corect, toată lumea trebuie să beneficieze de o calitate a vieții. Pentru voi ca tineri e ușor, sunt oameni care au lucrat 30-40 de ani în minerit și care vor  trebui să-și găsească alte locuri de muncă.
  • Inginerul energetician trebuie să fie în primul rând responsabil, să se asigure că e energie în toate casele românilor, sisteme eficiente, să producem energie care să nu fie scumpă pentru copii noștri, responsabilitatea e pe umerii voștri. Energia și energeticienii sunt primii care aduc trendul în lume.

Întrebat cât poate câștiga un absolvent în cadrul Monsson, Enache a spus: Salariul în Monsson pentru un absolvent este aliniat la nivelul industriei, 3000-6000 lei în funcție de ce ai făcut în cadrul facultății, dacă ai făcut practică la o altă firmă. Sunteți ca un produs, voi vă construiți valoarea. Prețul plătit de o companie: fie nu are angajați și oferă oricât, școlește absolventul sau plătește corect pentru cineva care a investit timp și experiență să-și crească valoarea.

Conferința: Carieră în industria energetică a ajuns în acest an la o ediție aniversară, care transpune tradiția și experiența evenimentelor anterioare în prima ediție desfășurată în mediul online, organizată în perioada 17-22 mai 2021 de către Filiala București Tineret a Societății Inginerilor Energeticieni din România, în parteneriat cu Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnica din București.

Printre cele 20 de companii care vor susține prezentări se regăsesc principalii producători, distribuitori și furnizori de energie electrică, producători de echipamente, mari consumatori etc. care vin către tineri cu informații despre programele de practică, internship, locuri de muncă și programe de dezvoltare profesională în cadrul acestora. Workshop-urile susținute de parteneri au ca element cheie dezvoltarea personală și abordează tematici de interes pentru tinerii aflați la început de carieră, precum Personal Branding, Skills of the future sau Metode Agile.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *