Piața de energie fierbe în așteptarea deciziilor ANRE. Firmele Arelco au rămas fără licență, CIGA Energy a scăpat. Alți 4 furnizori vor afla verdictul săptămâna viitoare

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Piața de energie fierbe în așteptarea deciziilor ANRE. Firmele Arelco au rămas fără licență, CIGA Energy a scăpat. Alți 4 furnizori vor afla verdictul săptămâna viitoare
  • ANRE anunță că are în vedere revizuirea reglementărilor cu privire la piața de energie electrică, având în vedere situația apărută în piață de energie în lunile ianuarie și februarie

După ce a retras licențele de furnizare pentru cele două firme ale Arelco și a decis în privința CIGA Energy, Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va analiza, în ședința de săptămâna viitoare, ce sancțiuni se vor aplica în cazul companiilor Arelco Power, EDS, KDF Energy, Alpiq Romindustries,Three Wings, care nu și-au respectat obligațiile din contractele de pe PCSU.
Comitetul de reglementare al ANRE se va reuni, în şedinţă, săptămâna viitoare pentru a decide dacă menţine sau nu licenţele de furnizare energie electrică în cazul companiilor care nu au respectat obligațiile contractuale, ca urmare a controlului efectuat, a declarat Vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, la Forumul dedicat energiei termice, organizat de The Diplomat-Bucharest.

ANRE a făcut publice  companiile care au dovedit un comportament inadecvat la finele săptămânii trecute, după ce președintele instituției a anunțat finalizarea controlului și că  departamentele de control şi de specialitate sunt așteptate cu propuneri de retragere-suspendare a trei sau patru traderi din grupul celor şapte-opt furnizori identificați de ANRE care au generat pierderi totale de 440 de milioane de lei pentru furnizorii de ultimă instanță și operatorii de rețea. Raportul celor două departamente din cadrul ANRE a fost finalizat și urmează să fie analizat în ședința Comitetului de reglementare de săptămâna viitoare.

În cazul companiilor vizate, se va pune în discuție retargerea/suspendarea licenței de furnizare sau aplicării altor sancțiuni, după caz. Între timp, este agitație mare pe piața de energie. Până la decizia finală a ANRE, companiile în cauză au transmis adrese pentru a-și liniști clienții, cu speranța că vor scăpa doar cu sancțiuni și nu vor rămâne fără licențe.

După decizia ANRE în ce privește CIGA ENERGY, care a rămas cu licența, furnizorii vizați sunt încrezători, chiar dacă toată această situație le afectează activitatea. În cazul CIGA Energy, în urma analizei raportului privind propunerea de suspendare, membrii Comitetului de reglementare au apreciat că “măsura suspendării este una disproporționată față de gravitatea faptei constate și ar pertuba activitatea  participanților la piață pentru care societatea asigură echilibrarea financiară, cu atât mai mult cu cât, în prezent, ANRE are în vedere revizuirea reglementărilor cu privire la piața de energie electrică, având în vedere situația apărută în piață de energie în lunile ianuarie și februarie”.

ANRE a realizat o investigație pe piața energiei fiind vizate 18 firme (furnizori), care au avut un comportament suspicios. Președintele Autorității, Niculae Havrileț, a anunțat că sunt investigate toate acele companii care au denunțat unilateral contracte fără un motiv real, întemeiat.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *