E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, a raportat pierderi semnificative în trimestrul trei din 2015, după ce a înregistrat costuri speciale de 8,3 miliarde de euro (8,9 miliarde de dolari), în urma deprecierilor de active, transmit MarketWatch şi Deutsche Welle.
În schimb, profitul E.ON România – înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) – a crescut în trimestrul III. Acesta a fost susţinut de efectul majorărilor de tarife la divizia de distribuţie a gazelor în 2014.
„În România, profitul a beneficiat de efectul pozitiv al majorărilor de tarife la divizia de distribuţie a gazelor, care au avut loc în 2014, şi de creşterea volumului de gaze vândute ca urmare a condiţiilor meteorologice. Aceste efecte au fost parţial reduse de compensarea mai mică a costurilor de achiziţie a gazelor”, potrivit raportului companiei germane.
În septembrie, E.ON a avertizat că va înregistra costuri speciale de până la nouă miliarde de euro, din cauza preţului scăzut al electricităţii, al materiilor prime precum şi din cauza incertitudinilor privind reglementările din industria energiei, scrie Agerpres.
Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 18%, la 5,36 miliarde de euro în primele nouă luni din acest an, de la 6,53 miliarde de euro în perioada similară din 2014, în urma vânzării operaţiunilor din Spania şi Italia şi a costurilor dezafectării reactoarelor nucleare.
E.ON a confirmat că planurile privind listarea unei companii apărute prin divizarea sa sunt în grafic. Noua companie va fi denumită Uniper, va prelua centralele pe bază de combustibili fosili şi reactoarele nucleare şi va fi condusă de fostul director financiar Klaus Schaefer. Activele sale vor fi responsabile pentru aproximativ jumătate din actualul profit al E.ON.