Ministrul Victor Grigorescu: „Timp de câțiva ani, din cauza blocajelor birocratice și din nepricepere, ne-am uitat la bani cum se adună, degeaba, în conturi. La începutul anului 2016 eram aproape să pierdem aprobarea Comisiei Europene, din cauza întârzierilor nejustificate ale administrației publice românești…”
Din 2013 producătorii de energie au alimentat fondul Planului Național de Investiții (PNI), cu bani proveniți din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, însă peste 850 milioane lei sunt neutilizate în prezent. Practic, această schemă de ajutor de stat nu a fost niciodată operaționalizată! Care sunt motivele? Ministrul Victor Grigorescu vorbește despre blocaje birocratice, nepricepere…
Recent, Guvernul a deblocat schema de ajutor de stat din cadrul PNI, prin care OMV Petrom si CE Oltenia cer finantari nerambursabile de 119 milioane de euro. Imediat, ministrul Energiei – Victor Grigorescu a anunțat, pe pagina sa de Facebook: “Am semnat cu Complexul Energetic Oltenia două contracte de finanțare în valoare de aproximativ 21 milioane de euro pentru modernizările grupurilor energetice de la Rovinari și Ișalnița, din Planul Național de Investiții gestionat de Ministerul Energiei…Timp de câțiva ani, din cauza blocajelor birocratice și din nepricepere, ne-am uitat la bani cum se adună, degeaba, în conturi. La începutul anului 2016 eram aproape să pierdem aprobarea Comisiei Europene, din cauza întârzierilor nejustificate ale administrației publice românești. Începând de vineri (12 august – n.red.), direcționăm banii către investiții în capacitățile noastre energetice care au cea mai mare nevoie. Până la finalul acestui mandat, intenționăm să redeschidem schema de finanțare pentru a accepta și alte proiecte viabile de modernizare a agregatelor noastre energetice”.
Pentru cele 29 de investiții aprobate în cadrul PNI, până în prezent au fost depuse și aprobate 3 cereri de finanțare, respectiv două din partea Complexului Energetic Oltenia și una din partea OMV Petrom, dar nu a fost încheiat nici un contract.
Situația nu este una favorabilă: după ani în care nu s-a făcut nimic pentru a pune în funcțiune PNI, 18 proiecte de investiții riscă să fie descalificate. Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, a declarat în cadrul conferinței Focus Energetic: “18 proiecte de investiții riscă să fie descalificate pentru că au depășit termenul până la care ar fi putut accesa banii. Practic, acestea nu mai sunt eligibile. Vom investiga situația, trebuie să purtăm discuții cu Comisia Europeană pentru a putea modifica listele, să poată intra alte proiecte în PNI”.
Din fondul PNI pot fi finanțate nerambursabil, în procent de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, proiectele de investiții ale producătorilor de energie din sistemul energetic românesc, incluse pe listă, care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și producției de energie electrică din România.
Proiectele de investiții prevăzute în PNI care au îndeplinit condițiile europene sunt: Centrala electrică pe gaze naturale de la Brazi a OMV Petrom, Unitatea 7 pe lignit de la sucursala Işalniţa şi Unitatea 4 pe lignit a termocentralei Rovinari de la Complexul Energetic Oltenia. Complexul Energetic Hunedoara a depus două programe, dar acestea nu au fost acceptate spre finanţare.
Potrivit unui raport, 7 dintre cele 29 de proiecte aprobate prin Planul Național de Investiții au fost anulate, pe motiv că societățile nu au mai avut resurse financiare pentru implementarea lor. Acestea sunt: Electrocentrale Galați, termocentrala Deva (CEH), Adrem Invest, Brăila Power, CET Brăila, sucursala Paroșeni a CEH, Vilcet Energy.