Planul Național Integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice 2021-2030, în dezbatere publică

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Planul Național Integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice 2021-2030, în dezbatere publică

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică Proiectul Planului Național Integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice 2021-2030. Necesarul de investiţii în sectorul energetic, în perioada 2021 – 2030, pentru îndeplinirea obiectivelor din Plan este de 22 miliarde de euro.

Ministerul trebuie să transmită acest Plan Comisiei Europene până la 31 decembrie 2019.

Ponderea globală a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie ar urma să atingă, în România, un procent de 27,9% în 2030. ““În perioada următoare, toate sursele de producție a energiei regenerabile sunt așteptate să înregistreze o creștere (în special energia solară), pe fondul tendinței de reducere a costurilor pentru energia eoliană și solară ca urmare a avansului tehnologic. Această creștere a consumului de energie din surse regenerabile nu se va concretiza în creșteri semnificative în ceea ce privește cota SRE, din cauza creșterii aproape în aceeași măsură a totalului de consum final brut de energie electrică, se precizează în documentul elaborate de minister”.

România îşi propune să înlocuiască, la nivelul anului 2030, capacităţile de producţie de energie electrică care vor ieşi din exploatare cu capacităţi noi, eficiente şi cu emisii reduse. În acelaşi timp, creşterea eficienţei energetice în sectoarele economice (cu precădere în sectorul industrial) va contribui şi la îmbunătăţirea securităţii energetice a României prin impactul asupra cererii, respectiv al diminuării importului de energie care să satisfacă cererea. Menţinerea gradului actual de diversitate a surselor de energie internă reprezintă un obiectiv prioritar pentru perioada 2021 – 2030.

În ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale, România are în vedere dezvoltarea Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pe coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA) şi, de asemenea, “Dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului Sudic de transport pentru preluarea gazelor naturale de la ţărmul Mării Negre. Interconectările existente vor continua să fie utilizate pe direcţia Nord Vest (Medieşul Aurit), Sud Est (Isaccea) cu Ucraina, pe direcţia Vest cu Ungaria, pe direcţia Sud cu Bulgaria şi pe direcţia Est cu Republica Moldova.

Puteți accesa documentul pe site-ul Ministerului Energiei, secțiunea Transparență decizională, AICI


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *