Plătește sau nu OMV Petrom taxa de solidaritate? ANAF și ANRM sunt în control.  Cărbunaru, Guvernul: “Vă asigur că legislația din România va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”. Ce spune Președintele Iohannis

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Plătește sau nu OMV Petrom taxa de solidaritate? ANAF și ANRM sunt în control.  Cărbunaru, Guvernul: “Vă asigur că legislația din România va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”. Ce spune Președintele Iohannis

Ultima Oră: Președintele României, Klaus Iohannis, despre taxa de solidaritate, ce ar trebui sau nu plătită de OMV Petrom: „Dacă va plăti sau nu taxa de solidaritate ( OMV Petrom – n.r.) o să vă spună, cu siguranță, cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanțelor. Am fost puțin surprins când m-am informat, după aprobare, cum s-a discutat această chestiune și am aflat că, de exemplu, Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție. Deci chestiunea s-a discutat la nivel de Finanțe, ceea ce este, în principiu, în regulă, fiindcă vorbim despre o taxă sau un impozit, cum doriți, dar am fost informat că se lucrează la acesta. Solicitarea mea a fost una singură, ca acest act să fie legal și clar. Adică să nu încalce nicio directivă și nicio lege în vigoare în România și să fie atât de clar încât să nu apară discuții dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem cu toții la televizor, „toată ziua bună ziua” se discută dacă este sau nu este. Cred că cei care au lucrat pe document trebuie să clarifice. Nu-i nimic pierdut, dar aruncarea vinei dintr-o curte politică în altă curte politică pot să vă spun sigur că nu rezolvă problema”. Președintele Iohannis, a răspuns la întrebările ziariștilor înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

OMV Petrom a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate în România. În situația în care, din motive pe care nu le putem vedea la acest moment, ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînțeles că o vom plăti, așa cum plătim întotdeauna toate taxele şi contribuțiile, acolo unde suntem obligați, a declarat Alina Popa, Director Financiar și Membru al Directoratului OMV Petrom.

Întrebat, după ședința de guvern, dacă așa va rămâne situația din punct de vedere al Guvernului, Dan Cărbunaru, Purtător de cuvânt al Cabinetului Ciucă a precizat: “Nu voi comenta declarații publice ale unor companii private. Dar ce pot să vă asigur este că legislația din România va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm. Există la acest moment, după cum bine știți, o verificare pe care ANAF o derulează la această companie și așteptăm rezultatul acestei verificări. De asemenea, în baza rapoartelor oficiale pe care companiile vizate de această legislație, care nu reprezintă altceva decât o transpunere în legislația noastră a unor decizii luate la nivel european, care sunt obligatorii pentru toate statele membre, inclusiv pentru România. Aceste rapoarte vor fi depuse în vara acestui an, cel mai probabil luna iunie, așa cum trebuie. Însă, până atunci, așteptăm rezultatul verificărilor pe care instituțiile abilitate le efectuează, astfel încât, la final, vom avea mai multe detalii”.

Și ANRM este în control la OMV Petrom. “Verificarea pe care Agenția Națională pentru Resurse Minerale o derulează la această companie nu are legătură cu subiectul pe care colegul dumneavoastră l-a ridicat ceva mai devreme. Are legătură cu proiectele la mare adâncime pe care această companie le are în vedere la Marea Neagră pentru exploatarea gazelor naturale. Trebuie să vă spun că, la finalul acestor verificări, această instituție a statului român va fi în măsură să-și prezinte concluziile. Nu aș putea da mai multe detalii legate de o verificare aflată în desfășurare în acest moment și vă mulțumesc pentru înțelegere!”, a afirmat Cărbunaru

Garda de Mediu Prahova a amendat Rafinăria Betrobrazi cu 100.000 lei

Rafinăria Petrobrazi a fost amendată de către Garda de Mediu Prahova, în urma unui control efectuat pe fondul numeroaselor sesizări privind disconfortul olfactiv şi a apariţiei unui trend de depăşire a valorilor limită la indicatorul hidrogen sulfurat (H2S), cu 100.000 lei, potrivit Agerpres.

„Controlul a fost iniţiat ca urmare a numeroaselor sesizări privind disconfortul olfactiv creat în proximitatea rafinăriei precum şi a apariţiei unui trend de depăşire a valorilor limită la indicatorul H2S înregistrat de către echipamentele de monitorizare din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA). În cadrul controlului comisarii au constatat nerespectarea unor condiţii din actul de reglementare, precum şi a normelor de monitorizare a surselor de emisie atmosferice. În vederea evitării unor astfel de situaţii comisarii au impus companiei luarea tuturor măsurilor astfel încât toate operaţiunile de pe amplasament să se realizeze fără determinarea unor deteriorări a calităţii aerului dincolo de limitele amplasamentului”, se precizează într-un comunicat al Gărzii de Mediu Prahova.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *