PNI, funcțional. CE Oltenia a primit 6,2 milioane lei pentru investiții 

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic PNI, funcțional. CE Oltenia a primit 6,2 milioane lei pentru investiții 

Complexul Energetic Oltenia a obținut o primă tranșă de 6,2 milioane de lei , fonduri nerambursabile pentru investițiile companiei cuprinse în Planul Național de Investiții (PNI).

În baza contractelor de finanțare semnate cu Ministerul Energiei, CE Oltenia a depus în anul 2014 primele cereri în vederea obținerii de fonduri nerambursabile pentru investițiile companiei cuprinse în Planul Național de Investiții, respectiv: ”Reabilitarea și modernizarea blocului energetic nr.4 de 330 MW, pe lignit – SE Rovinari” și ”Reabilitarea și modernizarea blocului energetic nr.7, pe lignit – SE Isalnița”. La sfârșitul anului 2017, mecanismul PNI (inițiat in baza Directivei nr.2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului Europei) a devenit funcțional. Astfel, prima tranșă de 6,2 milioane de lei a fost virată în conturile CE Oltenia, se precizează într-un comunicat al companiei.

Potrivit reprezentanților CE Oltenia, oportunitatea accesarii de fonduri nerambursabile constituie un ajutor important în ceea ce privește crearea unei surse de finanțare atrase care să susțină creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de CO2. Pentru a putea depune cererile de finanțare aferente fondurilor nerambursabile pentru cele doua obiective de investiții, CE Oltenia a trebuit sa facă dovada plății la zi a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente tuturor instalațiilor cuprinse în PNI.

Pe lângă cele doua obiective mai sus menționate, CE Oltenia a inițiat demersuri și pentru obținerea de fonduri în vederea modernizării grupurilor energetice nr.5 de la SE Rovinari și nr.3 de la SE Turceni, ambele fiind cuprinse în Planul Național de Investiții aprobat de Comisia Europeană.

Investiții de 400 milioane lei la CE Oltenia în 2017

Lucrările de investiții realizate în cadrul CE Oltenia în anul 2017 au depășit suma de 400 milioane lei, potrivit unui comunicat al companiei. Pe lângă investitiile tehnologice realizate sau în curs de realizare, CE Oltenia alocă sume importante pentru redări în circuitul silvic și agricol a suprafețelor de teren afectate de exploatările miniere, precum și pentru atenuarea problemelor sociale determinate de desfășurarea activității de exploatare minieră.

Investiții majore demarate în anul 2017:

Instalație pentru reducerea emisiilor de NOx la grupul energetic nr. 6 – SE Rovinari și la grupurile energetice nr. 5 și 7  – SE Turceni ;

Reabilitarea și modernizarea blocului energetic nr. 3, de 330 MW, pe lignit – SE Turceni Modernizare stație electrică 110 KV – SE Craiova.

Investiții majore finalizate și recepționate în anul 2017:

Suprainaltare compartiment I nou, al depozitului de zgura si cenusa Garla, de la cota 178,00 mdMN la cota 181,50 mdMN – SE Rovinari ;

Reabilitare si modernizare bloc energetic nr.7, pe lignit – SE Isalnita – Implementarea unei instalatii eficiente si fiabile de evacuare a zgurii din cazanele grupului energetic;

Suprainaltare depozit mal stâng Jiu intre cotele 86,60 – 104,60 mdMB  SE Isalnita ;

Amenajare depozit carbune Arderea – Pinoasa Nord.

Comparatic cu alți ani, când gradul de finalizare a investitiilor (inclusiv receptionarea lucrarilor efectuate) era de 30-35%, în anul 2017, gradul de finalizare a fost în jur de 80%, iar pentru anul 2018 se prognozează un plan investițional cu 24% mai mare decât în 2017.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *