Populația ”protejată de autorități” plătește cu până la 27% mai mult pe gaze decât consumatorii neprotejați

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Populația ”protejată de autorități” plătește cu până la 27% mai mult pe gaze decât consumatorii neprotejați

Autor: Dumitru Chisalita, Expert Judiciar Gaze Naturale

Românii sunt înșelați, de ani buni, de autorități și politicieni, cu prețul la gaze. Românii sunt foarte ușor de mulțumit. Rețeta este simplă: se arată un calendar cu creșteri de preț și apoi se oferă soluția înghețării acestora. Opinia publică a primit cu bucurie afirmația președintelui ANRE că ”preţurile gazelor naturale din producţia internă pentru populaţie ar putea creşte cu 3% de la 1 iulie 2016, însă ar putea chiar să rămână la nivelul actual”.

În România prețul reglementat al gazelor este asimilat ca fiind prețul pe care statul, prin instituțile sale, îl stabilește cu scopul de a-și proteja consumatorii casnici.

”În boul care trage, în ăla dă cu biciul” (proverb românesc)

Politicieni și instituții ale statului, amăgesc populația, cultivând ideea (pentru a nu folosi cuvântul minciună) că reglementarea prețului la gaze se face pentru a proteja populația. Dezinformarea și manipularea opiniei publice favorizează anumite companii să câștige sume mari de bani. Așa zisa protecție prin stabilirea unui preț reglementat pentru populație nu face decât să extragă mai mulți bani din buzunarul populației. Trist este că această ”jegmăneală”, efectuată de unele companii, nici măcar nu este împărțită cu statul care favorizează această practică (respectiv o parte din banii nemeritați încasați de la populație nici măcar nu se mai întorc sub forma de impozite sau alte taxe de către aceste companii).

Prețul special al gazelor pentru protecția populației, în mod paradoxal este mai mare decât prețul gazelor pe piața liberă!

O analiză a prețului gazelor arată că în perioada 1999 – 2014:

 • prețul gazelor pe piața reglementată inclusiv TVA, deși nu a încetat a fi stabilit administrativ de către stat a prezentat o creștere de 18,20 ori;
 • prețul gazelor pe piața liberă inclusiv TVA a prezentat o creștere de 12,80 ori.

În fapt ce face diferența dintre piaţa de gaze reglementată și cea liberă:

 1. Piața reglementată:
 • pune semnul egal între toți clienții;
 • obligă clienții să accepte necondiționat toate condițiile comerciale (prețul, modalitatea de plată, garanțiile), chiar dacă aceștia sunt diferiți și au posibilități diferite;
 • prețul se stabilește pe baza costurilor, indiferent dacă sunt justificate, dacă sunt suportabile, făra a beneficia de discounturi dacă plătești anticipat sau dacă consumi constant;
 • este piața unde în mod natural, prețul este superior prețul pieții libere.
 1. Piaţa concurenţială:
 • permite fiecărui client să și poată personaliza oferta (să se ajungă la un preț corect la gaze, să stabilească perioada de plată care-l satisfice etc.);
 • lasă posbilitatea consumatorului să încerce sa negocieze tot.

Însă dincolo de acestea, cel mai important aspect este că pe piața liberă un consumator informat nu mai crește profitul ”băieților deștepte din gaze”.

Mulți consumatori, jurnaliști, analiști etc. se întreabă cum poate să scadă prețul gazelor din import, dar și din producția internă în ultimii 2 ani și să crească prețul gazelor la consumatorii casnici, care sunt protejați. Explicația este simplă, pentru că furnizorii ”băieți deștepți” îl transformă în profit și-l externalizează din România.

”Lăcusta nu are milă de bucate” (proverb românesc)

Iată ce s-a întâmplat la 1 iulie 2015[1]:

 • s-a crescut prețul gazelor din producția internă care furnizorii ar trebui să-l vândă populației cu 7 lei/MWh, din care 2,3 lei/MWh rămân la producători (care îi folosesc să descopere alte zăcăminte) și 4,7 lei/MWh ajung la bugetul de stat (supraimpozite, impozite etc);
 • s-a crescut prețul gazelor pe care-l plătește populația cu 9 lei/MWh, din care 2 lei/MWh rămân la furnizori (care ”îngroașă” doar buzunarele firmelor) și 7 lei/MWh este plătit de furnizorii la producătorii interni.

Furnizorii sub umbrela calendarului de eliminare a prețului administrativ la producători, au primit de fiecare dată un preț mai mare de la autorități.

Se poate remarca că până la 1 iulie 2015, același furnizor :

 • pe piața liberă achiziționa gaze la un preț de cca. 78 lei/MWh și-l vindea la cca. 118 lei/MWh;
 • pentru populație se achiziționa gaze la un preț de 53 lei/MWh (preț”subvenționat”) și se vindea cu 118 lei/MWh.

Astfel, sub patronajul instituțiilor de stat, profiturile care se făceau de unii furnizorii cu gaze cu care ar fi trebuit să protejeze populația era de până la 6 ori mai mari decât profiturile care se făceau de pe piața liberă.

În mod paradoxal, în România este mai profitabil să vinzi gaze populației (care ni se ”flutură” că este protejată), decât pe piața liberă. Însă aceasta se realizează cu complicitatea autorităților și a politicienilor.

Pret

Procent1

Pentru a convinge de modul în care suntem furați din postura de clienți protejați, în premieră, aduc la cunoștiința opiniei publice două facturi din aceași zona, de la același tip de consumator casnic, unul achiziționând gaze de pe piața liberă, la un preț de 102,45 lei/MWh, celălalt de pe piața reglementată, la un preț de 130,1 lei/MWh!

Populația”protejată” de autoritățile române plătesc anul cu 829 lei[2] mai mult decât persoanele care nu se lasă protejată (au plecat în piața liberă).

Fiecare cetățean ”protejat” de autorități plătește cu 27% (27,65 lei/MWh) mai mult pe gaze decât gazele care se vând liber pe piață.

fact1

fact22

Se poate remarca că după 1 iulie 2015 :

 • pe piața liberă se achiziționau gaze la un preț de cca. 78 lei/MWh și se vindeau la cca. 109,6 lei/MWh;
 • pentru populație se achiziționau gaze la un preț de 60 lei/MWh (preț”subvenționat”) și se vindea cu 130,1 lei/MWh .

Astfel, sub patronajul instituțiilor de stat, profiturile care se făceau de unii furnizorii care trebuiau să protejeze populația sunt de până la 7 ori mai mari decât profiturile de pe piața liberă.

” Cască ochii la tocmeală, iar nu după ce te-nșeală.” (proverb românesc)

[1] Prețurile/tarifele folosite în analiză sunt prețuri medii aproximative preluate din date prezentate public

[2] S-a considerat la nivelul unui consumator casnic care locuiește într-o casă de 120 mp


Publicat de

Dumitru Chisalita

Expert Petrol si Gaze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *