Decizie în studiu la Enel: Vânzarea de active sau de pachete minoritare de acțiuni la companiile din România

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Esential Decizie în studiu la Enel: Vânzarea de active sau de pachete minoritare de acțiuni la companiile din România

Giganții energiei Enel și CEZ au în plan vânzarea de active deținute în România. Nu s-au luat decizii în acest sens, dar se analizează o posibilă vânzare a activelor deținute de cele două mari companii de utilități în România.

Anunțurile, vehiculate de ceva vreme în piața energiei, ar trebui să fie un semnal, nu neapărat de alarmă, pentru autorități, fiind vorba despre doi investitori de calibru, foarte importanți pentru piața locală de energie și nu numai. De cealaltă parte, în business, ce se vinde captează interesul altor investitori, lucru care se întâmplă deja în cazul activelor Enel, mai multe fonduri de investiții dorind să le cumpere. Surse din piaţa românească de energie, citate de e-nergia.ro, susțin că tranzacţia ar viza, de fapt, vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni la companiile controlate de Enel în România.

Autoritățile române nu au fost informate despre intenția grupului Enel de a  vinde active din România, ne-au spus surse guvernamentale.

După ce s-a vehiculat în piața energiei că cehii de la CEZ vor să vândă tot business-ul din România, oficialii grupului comunicând “că nu există o presiune de retragere a investițiilor într-un timp scurt”, o informație de ultimă oră vine din presa italiană, că Enel SpA, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, studiază posibila vânzare de active deținute în România. Anunțul a apărut în publicaţia italiană Il Sole 24 Ore, transmite Reuters.

Procesul încă nu a început, reprezentanţii Enel nu au comentat informaţia, dar deja sunt fonduri de investiții interesate să cumpere: fondul australian Macquarie, fondul suveran de investiţii din Singapore (GIC) şi un fond de investiţii din Kuweit specializat în infrastructură, Wren House, susţine ziarul italian. Nu este prima dată când Enel SpA ia în calcul vânzarea activelor deținute în România. S-a mai întâmplat în 2014, decizia de a nu vinde fiind luată în 2015, pe motiv că „Romania se potriveste strategiei grupului pentru că este vorba despre distribuție”. La acel moment, decizia grupului a fost să retragă Romania de pe lista de active scoase la vânzare pentru următorii cinci ani.

Compania mamă anunța atunci că vrea să implementeze un nou model de business prin care ar putea vinde anumite capacităţi din sectorul energiei regenerabile, odată cu păstrarea calităţii de operator, model care ar putea fi implementat inclusiv în România, potrivit declarațiilor lui Francesco Starace, directorul general al grupului Enel, într-o conferinţă de presă.

În România, Enel deţine 78% la E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% la E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii gestionează o reţea de 128.000 de kilometri, ce distribuie aproximativ 15 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%) şi vând aproximativ 10 TWh/an unui număr de circa trei milioane clienţi. Enel deţine în România parcuri eoliene cu o capacitate de 498 MW şi panouri fotovoltaice de 36 MW.

Grupul CEZ este prezent din 2005 în România, cu nouă companii – Distribuţie Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power. În urmă cu câțiva ani, CEZ a vrut să vândă parcul eolian de la Fântânele-Cogealac, cel mai mare parc de acest gen din Europa. Procedura de căutare a unui investitor pentru parcul eolian a fost însă stopată pe considerentul că va exista o tendință de echilibrare pe schema de sprijin. O parte din producția de energie de la Fântânele-Cogealac nu a fost autorizată de către Comisia Europeană pentru primirea de certificate verzi, deoarece Executivul comunitar a amânat luarea unei decizii pentru ca România să notifice la Bruxelles toate modificările operate schemei de sprijin pentru energia regenerabilă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *