Poziția Ministerului Energiei față de situația RAAN: S-a intervenit preventiv, însă decizia e la administratorul judiciar și creditori! Atenție la închidere și disponibilizări!

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic
Prima Pagina Actual Esential Poziția Ministerului Energiei față de situația RAAN: S-a intervenit preventiv, însă decizia e la administratorul judiciar și creditori! Atenție la închidere și disponibilizări!

Pe cât de critică, pe atât de clară este situația RAAN pentru autorități: în lipsa altor beneficiari de apă grea, trebuiesc realizate cu mare atenție manevrele de oprire a instalațiilor și asigurate măsuri de protecție socială pentru disponibilizări colective.

În condițiile în care statul român a comunicat sistarea achizițiilor de apă grea în data de 10 iunie 2015 prin Ordonanța de Urgență nr. 20 (prin care se stabilește nivelul maxim al achizițiilor de apă grea la rezerva de stat), Ministerul Energiei a organizat o serie de întâlniri cu administratorul judiciar și creditorii majoritari (garantați). În cadrul acestora a fost abordat subiectul oportunității reconfigurării planului de reoganizare al RAAN, având în vedere că regia nu are alți beneficiari ai produsului apă grea, astfel încât, respectându-se drepturile creditorilor, să se evite producerea unor evenimente cu implicații extrem de grave (oprirea în avarie a instalațiilor de producere a apei grele) și să se asigure măsuri de protecție socială în caz de disponibilizări colective, este poziția ministerului față de situația RAAN, transmisă printr-un comunicat.

Ministerul Energiei a înștiințat – încă din luna aprilie 2015 – pe administratorul judiciar, precum și pe principalii creditori asupra cantităților de apă grea ce mai pot fi achiziționate pentru atingerea nivelului stabilit prin OUG nr. 20/2015. Prin aceste demersuri cu caracter preventiv și prudențial, ministerul a dorit și nu dorește să intervină în niciun fel în derularea procedurii insolvenței, deciziile privind modalitatea de realizare a planului de reorganizare, prin producerea în continuare și valorificarea apei grele la alți beneficiari, aparținând exclusiv participanților la procedură, respectiv administratorului judiciar și creditorilor, se precizează în comunicat.

Pe cale de consecință, dacă administratorul judiciar a identificat și alți beneficiari ai cantităților de apă grea prevăzute în planul de administrare, acesta poate decide continuarea producției de apă grea, o spun cei de la minister, chiar dacă – o știe toată lumea – nu există alți beneficiari de apă grea!

Tot preventiv, ministerul a acționat în raport cu o posibilă decizie a creditorilor și administratorului judiciar de oprire a producției de apă grea din lipsa unor alți beneficiari, interni sau externi, și a promovat, iar Guvernul a aprobat un memorandum cu tema ”Măsuri pentru oprirea controlată a producției de apă grea la RAAN” , se menționează în comunicat.

Mai mult, ministerul a luat inițiativa de a crea cadrul legal derogatoriu, prin care și salariații care ar putea fi disponibilizați de la RAAN, să beneficieze de măsurile de protecție socială.

Se caută soluții tehnice alternative pentru asigurarea agentului termic în Drobeta Turnu-Severin în iarna 2015-2016

În ceea ce privește furnizarea de agent termic în Municipiul Drobeta Turnu-Severin cel puțin pentru iarna 2015-2016, cei de la minster spun că au organizat întâlniri în vederea identificării soluției tehnice. Și această situație, ministerul nu se poate implica direct deoarece societatea ROMAG-TERMO este parte a RAAN, iar decizia de furnizare în continuare a agentului termic către oraș trebuie aprobată de Adunarea Creditorilor, structură în care statul deține o cotă minoritară, se explică în comunicat.

Cu toate acestea, Ministerul Energiei, împreună cu părțile interesate, caută și alte soluții tehnice alternative pentru asigurarea agentului termic în Municipiul Drobeta Turnu-Severin, inclusiv prin crearea de noi capacități, dau asigurări reprezentanții instituției.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.