Prefectul Potecă a asigurat liniștea…pentru o vreme. Agentul termic va fi livrat, în continuare, în municipiul Deva, iar angajații Termocentralei Mintia își vor primi banii pe 8 ianuarie

Publicat pe Categorii Minerit, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Prefectul Potecă a asigurat liniștea…pentru o vreme. Agentul termic va fi livrat, în continuare, în municipiul Deva, iar angajații Termocentralei Mintia își vor primi banii pe 8 ianuarie

Agentul termic va fi livrat, în continuare, fără probleme, în municipiul Deva. Angajații Termocentralei Mintia au primit asigurări că își vor primi avansurile restante la salariul pe luna decembrie miercuri, 8 ianuarie, s-a decis în cadrul unei întâlniri cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, convocată de prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, la sediul Instituţiei Prefectului. La solicitarea acestuia, conducerea CEH, reprezentată de Cristian Roșu, Administrator Special, a confirmat că miercuri, 8 ianuarie, banii vor fi virați in conturile celorlalți angajati.

Sursă foto: Instituția Prefectului jud Hunedoara

 Administratorul special al termocentralei, cât şi directorii CEH şi  Termocentralei Mintia au susținut că aprovizionarea cu cărbune din Valea Jiului, cât şi plata drepturilor salariale vor fi asigurate la timp, susțin reprezentanții Prefecturii.

Sindicatul “Solidaritatea Hunedoara” a solicitat intervenţia Guvernului în analiza situaţiei economice de la de la Termocentrala Mintia, atrăgând atenţia asupra lipsei unui stoc de cărbune pentru perioada de iarnă, ceea ce afectează producţia de energie electrică, dar şi plata drepturilor băneşti.

Totodată, Prefectura Hunedoara a anunțat, printr-un comunicat, că mâine, 6 ianuarie, conducerea CEH va fi prezentă la termocentrala Mintia pentru a asigura o comunicare “cât mai corectă şi mai eficientă” între salariaţi şi administraţie, precum şi pentru prezentarea soluţiilor la care s-a ajuns în cazul termocentralei.

“În urma situaţiei prezentate a reieşit că drepturile salariale, prevăzute a fi fost acordate angajaţilor CEH în 30 decembrie, au fost plătite parţial din cauza sumelor insuficiente existente în contul companiei. Conducerea CEH a luat decizia de a fi plătite doar salariile angajaţilor din subteranul Văii Jiului. Astfel, nu au primit aceste drepturi băneşti energeticienii de la Mintia şi Paroşeni, precum şi personalul administrativ din cadrul Complexului Energetic Hunedoara”, se mai specifică în comunicatul menționat.

La discuţiile ce au avut loc la sediul Prefecturii Hunedoara au luat parte liderii Sindicatului Liber Independent “Electrocentrale Deva – Mintia” (SLIED) şi ai Sindicatului “Muntele” din Valea Jiului. Reprezentanţii Sindicatului “Solidaritatea Hunedoara” nu au fost prezenţi la întâlnire.

Problemele rămân: Se solicită implicarea de urgenţă a Guvernului României în vederea evitării opririi activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cadrul Termocentralei Mintia

„Sindicatul Solidaritatea Hunedoara solicită implicarea de urgenţă a Guvernului României în vederea evitării opririi activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cadrul Termocentralei Mintia ca urmare a politicii de falimentare dusă chiar de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cu efecte deosebit de grave asupra cetăţenilor municipiului Deva precum şi asupra instituţiilor publice locale, şcoli, grădiniţe, spitale, etc. Solicităm prezenţa reprezentanţilor Guvernului României cu responsabilităţi legate de funcţionarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara şi a Termocentralei Mintia, la sediul acesteia, în săptămâna 06-10 ianuarie 2020, în vederea adoptării unor hotărâri care să ducă la evitarea sistării activităţii termocentralei”, se arată într-o adresă transmisă Executivului şi premierului Ludovic Orban la finele săptămânii trecute.

Conducerea Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara” mai cere ca Ministerul Economiei să aprobe preluarea termocentralei de către Primăria Deva sau de către Consiliul Judeţean Hunedoara, în conformitate cu prevederile Legii 222/2019 şi trecerea activelor viabile ale Complexului Energetic Hunedoara, din Valea Jiului, către alte entităţi economice.

„De asemenea, informăm opinia publică că administraţia Societăţii Complexul Energetic Hunedoara a refuzat plata unei sume de 6.000 lei către Icemenerg pentru a putea intra în posesia Buletinelor de analiză care atestă conformarea Termocentralei Mintia la condiţiile de mediu prin folosirea unui cărbune cu conţinut redus de sulf, a cărui test de ardere a fost realizat cu succes la data de 22 octombrie 2019. Buletinele de analize rezultate în urma testului de ardere amintit se pot folosi şi în procesul pe care termocentrala îl are cu Garda de Mediu, dar şi pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu, demersuri care arată că acest bun naţional cu o putere instalată de 1285 MW nu trebuie demolată, fiind a treia ca mărime din România şi prima ca randament energetic pe cărbune”, se arată într-un comunicat al Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara’.

Sindicaliştii mai susţin că nu există un dialog social între reprezentanţii ministerului de resort şi cei ai organizaţiei sindicale, apreciind că este necesară „implicarea de urgenţă” a Guvernului pentru evitarea opririi activităţii de la termocentrala Mintia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *