Preluarea Vestmoldtransgaz de către Transgaz se încheie săptămâna viitoare

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Preluarea Vestmoldtransgaz de către Transgaz se încheie săptămâna viitoare

Preluarea întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz de către Transgaz va fi finalizată săptămâna următoare, după ce clauzele suspensive ale contractului de privatizare vor fi închise, anunță MInisterul Economiei.

O echipă de specialiști aparținând Eurotransgaz, compania deținută de către Transgaz în Republica Moldova, se va deplasa la finalul săptămânii următoare la Chișinău pentru inventarierea patrimoniului Vestmoldtransgaz, urmând ca de comun acord cu autoritățile competente din Republica Moldova să se semneze procesul verbal de preluare.

Prin semnarea contractului de vânzare-cumpărare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz la 28 martie 2018 de către Eurotransgaz, compania înființată și deținută de către SNTGN Transgaz în Republica Moldova și autoritățile din țara vecină, s-au creat premisele construirii gazoductului Ungheni – Chișinău, un proiect vital pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova și s-au stabilit condițiile necesare pentru preluarea Vestmoldtransgaz și începerea lucrărilor de construcție la gazoduct, se precizează în comunicat.

“Sprijinul acordat de partenerul moldovean în toată aceasta perioadă, de la momentul semnării contractului și până în prezent, combinat cu eforturile susținute ale echipelor interdisciplinare din Eurotransgaz și Transgaz, ne apropie de momentul finalizării tranzacției, conform cu calendarul agreat prin contract și ne permite preluarea Vestmoldtransgaz. Astfel, sunt create toate premisele pentru aputea marca acest eveniment în prima parte a lunii septembrie. Țin să felicit întregul colectiv Transgaz pentru efortul depus la acest proiect de importanță cu adevărat strategică. Transgaz a demonstrat că are capacitatea de a deveni un jucător regional în sectorul de energie, atâtprin preluarea Vestmoldtransgaz, cât și prin progresul realizat la construcția gazoductului BRUA”, a declarat Dănuț Andrușcă, ministrul Economiei.

La rândul său, Directorul General al Transgaz, Ion Sterian a afirmat că după finalizarea procesului de preluare al Vestmoldtransgaz, urmează să se treacă la etapele de achiziție și construție pentru gazoductul Ungheni-Chișinău, esențiale pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. “Complexitatea procesului de privatizare a întreprinderii din Republica Moldova de către Eurotransgaz a presupus eforturi considerabile de ambele părți. Transgaz a demonstrate disciplină și fermitate în respectarea calendarului agreat. Având în vedere că sunt aproape de îndeplinirea cerințelor de căror realizare depinde finalizarea tranzacției, SNTGN Transgaz SA și subsidiara sa din Republica Moldova sunt pregătite să marcheze acest moment în prima parte a lunii septembrie, alături de partenerii lor de la Chișinău”, a spus Ion Sterian.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a anunțat, în în 27 februarie 2018 la Chișinău, că Eurotransgaz, subsidiară a SNTGN Transgaz SA, a fost declarat câștigător al procesului de privatizare a Î.S Vestmoldtransgaz. O lună mai târziu, în data de 28 martie 2018, tot la Chișinău, a fost semnat contractul de privatizare a Vestmoldtransgaz, în cadrul unui eveniment la care au participat ministrul român al Economiei și omologul său din Republica Moldova, Chiril Gaburici.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *