Premieră în România. Un consorțiu, format din CRE, Liberty Steel, MTAG, ICSI și ADREM, va dezvolta un proiect de cercetare-inovare de integrare a hidrogenului și înlocuire a combustibililor fosili în procesul de fabricație industrială

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Premieră în România. Un consorțiu, format din CRE, Liberty Steel, MTAG, ICSI și ADREM, va dezvolta un proiect de cercetare-inovare de integrare a hidrogenului și înlocuire a combustibililor fosili în procesul de fabricație industrială
  • Consorțiul are în vedere și realizarea unui studiu privind o termocentrală care să funcţioneze pe un mixt de gaze şi hidrogen

Centrul Român pentru Energie (CRE) a semnat astăzi, 22 iulie, un memorandum  cu un consorțiu – format din Liberty Steel (din care face parte şi Liberty Galaţi), fostul Sidex; MTAG Elveţia – o corporaţie de inginerie; ICSI Râmnicu Vâlcea – centru de cercetare şi dezvoltare şi Adrem – companie de servicii energetice, pentru dezvoltarea  de soluţii de decarbonizare a industriei siderurgice, respectiv a unui proiect de cercetare – inovare – integrare a hidrogenului și înlocuire a combustibililor fosili în procesul de fabricație industrială. Proiectul va fi propus pentru finanțare directă de către Comisia Europeană prin programul Horizon Europa. Acordul este încheiat pe o perioadă de 5 ani.

Consorțiul are în vedere și realizarea unui studiu privind o termocentrală care să funcţioneze pe un mixt de gaze şi hidrogen.

Acordul va promova, facilita și consolida cooperarea internațională în cercetare, inovare și afaceri, dezvoltarea de noi tehnologii de producere a energiei și combustibili.

 „Noile tehnologii, combustibilii alternativi şi aplicaţiile lor industriale creează premisele pentru un viitor cu adevărat durabil. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne desfăşurăm activitatea fără epuizarea resurselor disponibile şi fără a afecta iremediabil mediul, pentru a satisface nevoile generaţiilor următoare. Sunt onorat să contribui la acest proiect”, a spus Corneliu Bodea, preşedintele CRE.

Prezent la ceremonia de semnare a memorandumului, organizată de CRE, Sanjeev Gupta, proprietarul Liberty Steel, a precizat: „Trebuie să reinventăm şi decarbonizăm rapid producţia de oţel, în condiţiile în care necesitatea de a ne reduce emisiile de carbon devine din ce în ce mai presantă, atât din partea cererii globale mai mari pentru produsele noastre cât şi din partea factorilor legislativi care ne cer să devenim neutri din punctul de vedere al emisiilor. Hidrogenul verde şi fabricarea oţelului cu hidrogen au potenţialul de a rezolva această problemă”.

Mihai Varlam, ICSI Rm. Vâlcea, a afirmat: „Este o premieră pentru România ca un consorțiu eterogen, dar cu competențe complementare, să-și unească forțele pentru a implementa noi tehnologii emergente la scară mai mare. În fața noastră este o „revoluție” globală și România nu poate rămâne cu rolul de privitor. Întreaga umanitate se confruntă cu noi provocări și este un moment crucial în care trebuie să începem să facem ceva mai mult decât planuri și declarații. Momentul este plin de angajamente, iar ICSI va sprijini, cu cunoștințele sale, orice proiect care are ca scop decarbonizarea industriei grele din România. Ce trebuie să facă acest consorțiu este să rămână concentrat pe ținte și să utilizeze întreaga capacitate pentru a elabora proiecte inovatoare și să le implementeze profesional”.

Acordul, semnat pe o perioadă de cinci ani, are în vedere colaborarea dintre cele patru companii, sub coordonarea CRE, pentru proiecte comune de cercetare, servicii de consultanță și activităţi de dezvoltare a afacerilor legate de hidrogen verde, oţel verde, surse regenerabile de energie şi stocarea energiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *