Premieră mondială. Prețul petrolului, la valori negative. Ministrul Virgil Popescu: Cred că pe termen scurt nu ne afectează. Faptul că scade prețul la pompă te ajută pe moment

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Premieră mondială. Prețul petrolului, la valori negative. Ministrul Virgil Popescu: Cred că pe termen scurt nu ne afectează. Faptul că scade prețul la pompă te ajută pe moment

Putem să spunem că avem, ca să zicem așa, un oarecare noroc în momentul de față că rafinăria de la Petromidia este într-o revizie tehnică de o lună și jumătate și se consumă din producția internă foarte mult petrol

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, declarație la Digi 24

Ziua de 20 aprilie 2020  aduce o premieră mondială în ceea ce privește prețul petrolului. Petrolul Texas (WTI) a înregistrat o prăbuşire de 305%. Preţul barilului a fost cotat luni, 20 aprilie,  la -37,63 dolari. Este prima dată când petrolul înregistrează valori negative.

Pandemia declanșată de coronavirus a dus la căderea fără precedent a cererii.  întreaga capacitate de stocare a petrolului fiind utilizată la maxim. Prețul la petrol a scăzut la un nivel record, în condițiile în care cererea s-a prăbușit din cauza pandemiei de coronavirus, iar producătorii de combustibil au rămas fără spațiu de stocare, relatează CNBC. Este vorba de contractele viitoare (futures) dintre producătorii și comercianții de petrol.

Pactul istoric încheiat de OPEC şi aliaţii la începutul acestei luni pentru a reduce producţia cu 9,7 milioane barili pe zi începând cu 1 mai, nu va fi suficient pentru a contracara scăderea cererii, consideră analiștii, citați de agențiile de presă internaționale.

Potrivit EFE, contractele futures pentru benzină cu scadenţa în mai s-au redus până la 0,66 dolari galonul şi cele pentru gaze naturale s-au încheiat la 1,91 dolari 1.000 mc.

Ministrul Virgil Popescu, la Digi24:

  • Prețul atât de scăzut al petrolului pe piețele americane este un semn prost pentru economia mondială.
  • Pe piața europeană, prețul este relativ stabil la 25 de dolari.
  • În România se lucrează la capacitatea normală a sondelor pentru că necesarul țării e asigurat, în mare parte, din import.

“Pe piața românească, România este, încă, importator net de petrol, compania românească OMV Petrom este integrată și producția de țiței, deci practic ei sunt cei care produc țițeiul, în jur de 4 milioane de barili pe an, consumul României în ani normali este de 10-11 milioane de barili, deci avem un import de petrol. Putem să spunem că avem, ca să zicem așa, un oarecare noroc în momentul de față că rafinăria de la Petromidia este într-o revizie tehnică de o lună și jumătate și se consumă din producția internă foarte mult petrol……Cred că pe un termen scurt nu ne afectează. Pentru mine, faptul că prețul petrolului scade nu e neapărat un lucru bun, faptul că scade prețul la pompă te ajută pe moment dar nu este un semnal vis-a-vis de revenirea economiei globale și naționale. Cred că un preț corect ne arată că economia funcționează și toate lucrurile vor intra în normal”, a declarat ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, la Digi 24.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *