Premierul Cîțu: PNRR – Greul abia începe, toată lumea trebuie să se mobilizeze

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Premierul Cîțu: PNRR – Greul abia începe, toată lumea trebuie să se mobilizeze
  • Bugetul total propus pentru Componenta 6 – Energie este de 1,62 miliarde euro
  • Investiții în Energie verde: digitalizare și tranziție către surse regenerabile de energie, infrastructură de distribuție de gaz natural în combinație cu hidrogen , proiecte demonstrative integrate în domeniul hidrogenului verde

Premierul Florin Cîţu a prezentat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care a fost transmis luni la Bruxelles pentru evaluare de către Comisia Europeană. România ar urma să primească, în baza acestui plan, peste 29 de miliarde de euro.

“Este un program foarte important pentru România. A fost lansat când eu eram încă ministrul al Finanțelor. A fost negociat de președintele Iohannis, iar anul acesta am avut două vizite la Bruxelles pentru a ne asigura că avem un plan bun….Greul abia începe, toată lumea trebuie să se mobilizeze”, a declarat premierul Florin Cîțu.

PNRR are la bază 6 piloni principali, Tranziția spre o economie verde fiind unul dintre aceștia.

Sectorul energiei și cel al eficienței energetice sunt între cele mai problematice și cu provocări majore pentru obiectivele climatice și pentru asigurarea tranziției verzi. PNRR adresează prin două subcomponente consistente aceste domenii: Renovation Wave și Green Energy.

Sectorul energetic rămâne sursa cea mai importantă de emisii de gaze cu efect de seră (GES) cu 66% din emisii aparținând acestui sector și în condițiile actualului mix energetic, chiar și cu țintele din Planul Național Energie Climă (PNIESC), România nu își va atinge obiectivele de reduceri de emisii pentru 2030. Conform Regulamentului (UE) 2018/ 842, România trebuie să își reducă emisiile nonETS cu 2% comparativ cu anul 2005, pe când evaluările Comisiei Europene din 2019 anticipează că acestea vor crește cu până la 6%, chiar și în contextul măsurilor suplimentare anunțate în contextual revizuirii PNIESC, se precizează în documentul transmis la Bruxelles.

Provocări majore ale SEN

Una din provocările majore ale Sistemului Energetic Național, în cazul scenariului conform cu PNIESC de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile la 30,7% în 2030, ar fi lipsa posibilității actuale de asigurare de reserve și echilibrare suficiente pentru capacități  adiționale din surse regenerabile,se prezintă în PNRR. Ținta este catalogată ca fiind insuficient de ambițioasă comparativ cu ce ar fi economic fezabil și se propune creșterea nivelului de energie din surse regenerabile la 34% în 2030.

Și îmbunătățirea eficienței energetice cu 32,5% până în 2030 va fi de asemenea o provocare. În prezent în sectorul rezidențial mai puțin de 5% din fondul de clădiri au fost reabilitate termic și eficientizate energetic, în ciuda faptului că o astfel de lucrare ar duce, în medii, la economii de energie de peste 50%, se remarcă în document.

Bugetul total propus pentru Componenta 6 – Energie este de 1,62 miliarde euro.

Sunt propuse 6 reforme și 6 tipuri principale de investiții în PNRR.

Reformele:

1. Reforma pieței de energie electrică, prin inlocuirea cărbunelui din mixul energetic și susținerea unui cadru legislativ și de reglementare stimulativ pentru investițiile private în producția de electricitate din surse regenerabile

2. Dezvoltarea unui cadru legislativ și de reglementare favorabil tehnologiilor viitorului, în special hidrogen și soluții de stocare

3. Îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor de stat din sector

4. Reducerea intensității energetice a economiei prin dezvoltarea unui mecanism sustenabil de stimulare a eficientei energetice în industrie

5. Creșterea competitivității și decarbonizarea sectorului de încălzire – răcire

6. Decarbonizarea sectorului de transporturi prin investiții în infrastructură de transport electric și crearea de stimulente pentru transportului verde

Ce rezultate se așteaptă în urma reformelor:

  • Creșterea capacității instalate de producție energie electrică din surse regenerabile (eolian și solar), de la 4408 la 5908 MW
  • Contract de construcție a rețelei de gaz în combinație cu alți combustibili gazoși cu emisii scăzute de carbon
  •  400 km rețea de distribuție gaz metan și alte gaze cu emisii scăzute de carbon
  • Finalizarea unor capacități de fabricare de baterii cu o capacitate de cel puțin 0,5 GW pe an.
  • Finalizarea punerii în funcțiune a cel puțin 100 MW (200 MWh) capacitate de stocare energie electrică cu scopul echilibrării sistemului de transmisie electricitate și integrării în rețea a capacităților solare și eoliene.

Prin aceste proiecte pilot se estimează să se producă din cel puțin 30 MW de energie solară, până în 2024.

Componenta 6 – Energie verde: Investiții

Investiția 1: Digitalizarea și tranziția către surse regenerabile de energie atât a consumurilor proprii ale operatorilor din rețea și altor operatori critici, cât și investiții în noi capacități pentru producția de electricitate din surse regenerabile.

De la 4.405 MW instalați pe eolian si solar, în urma proiectelor urmate a fi finanțate prin PNRR, se estimează că această capacitate va crește la 4.640 MW. Până în trimestrul 2 din 2026 se vor instala 545 MW de capacitate nouă doar prin schema suport pusă la dispoziție de guvern prin PNRR, în plus față de altă capacitate instalată livrată de piața care să  ducă spre ținta de 6,9 GW de capacități adiționale de energie din surse regenerabile până în anul 2030.

Investiția 2: Infrastructura de distribuție de gaz natural în combinație cu hidrogen

Până în trimestrul 2 2026 vor fi conectați 90.000 de consumatori la rețea de distribuție gaz în amestec cu hidrogen.

Investiția 3: Proiecte demonstrative integrate în domeniul hidrogenului verde

Angajamente. Principalele acțiuni de reformă

Reforma 1: Reforma pieței de energie electrică, prin înlocuirea cărbunelui din mixul energetic și susținerea unui cadru legislativ și de reglementare stimulativ pentru investițiile private în producția de electricitate din surse regenerabile.

  • Până cel târziu în trimestrul 3 2026 se vor închide cel puțin 5 din cele 9 exploatații miniere pe lignit din cadrul CE Oltenia;
  • Până cel târziu in trimestrul 3 2026 se vor fi înlocuiți cel puțin 1.300MW pe lignit cu capacitate flexibilă pe gaz, în ciclu combinat hydrogen readiness sau în înaltă cogenerare.

Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *