Premierul Ciucă a cerut să se verifice modul în care s-a ajuns la preţul actual al carburanţilor. Vicepreședinte Consiliul Concurenței, solicitat să clarifice de ce nu a scăzut prețul la benzină și motorină atunci când barilul de petrol a avut variații, inclusiv în jos: Nu am o explicație pentru asta!

Publicat pe Categorii Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Info Info Consumatori Premierul Ciucă a cerut să se verifice modul în care s-a ajuns la preţul actual al carburanţilor. Vicepreședinte Consiliul Concurenței, solicitat să clarifice de ce nu a scăzut prețul la benzină și motorină atunci când barilul de petrol a avut variații, inclusiv în jos: Nu am o explicație pentru asta!

Guvernul a aprobat  ordonanţa de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative. Premierul Nicolae Ciucă a solicitat Ministerelor Energiei şi Finanţelor să verifice modul în care s-a ajuns la preţul actual al carburanţilor.

Șeful Guvernului a precizat că este importantă asigurarea unui cadru “cât se poate de bine reglementat şi onest între cerere şi ofertă” pentru a putea combate “orice creştere artificială a preţurilor”.

“Şi pentru că suntem la acest capitol doresc să cer Ministerului Energiei şi Ministerului Finanţelor să verifice elemente de preţ la carburanţi astfel încât să putem să avem o decizie la nivelul Guvernului privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al preţului la carburanţi”, a adăugat premierul.

Dan Virgil Pascu, vicepreședintele Consiliului Concurenței, a afirmat, după ședința de guvern de ieri: “Creșterile la carburnați sunt fără îndoială substanțiale, spectaculoase. Adică simt și eu, ca persoană, când merg la pompă și alimentez. Însă, de partea cealaltă a biroului, vă spun că nu am descoperit, încă, indicii cu privire la înțelegerile /…/, pe de o parte. Pe de altă parte, ele urmează un trend, deci curbele de preț din România sunt paralele cu curbele de preț a mediei din Uniunea Europeană, noi aflându-ne un pic mai jos decât media. Știu că nu consolează. Avem putere de cumpărare mai mică, într-adevăr, însă vedeți dumneavoastră, piața benzinei este cel puțin europeană, iar cea a dieselului este cel puțin globală. Cel puțin… e globală în așa fel încât aici, noi nu avem instrumente de influențare a prețului. Eu nu văd altă explicație”.

Prețul carburanților în România a fost în continuă creștere chiar dacă prețul barilului de petrol este același și chiar mai mic! Vicepreședintele Consiliului Concurenței a fost solicitat să explice acest aspect: Am înțeles întrebarea! Același fenomen, revin, este vizibil pe întreaga piață europeană și globală. Asta nu e o explicație. Explicația constă sau poate consta în împrejurarea că noi la pompă nu alimentăm petrol brut, noi alimentăm produse petroliere. Este un lanț întreg, de la obținerea lui, de producție, de distribuție, de comercianți, de probabil afectat de inflație. Este o suspiciune, adică nu pot să vă ofer o explicație nefiind specialist în formarea prețurilor pe produse petroliere, însă asta este cu siguranță unul dintre vectorii care face ca prețul la pompă să nu-l urmeze pe cel al barilului, de petrol brut. Sunt toate elementele de cost de pe lanțul, de la sondă și până la alimentarea autovehiculului.

Dar cum vă explicați faptul că niciodată prețul nu a scăzut? De la începutul anului și până în prezent, prețul carburantului a fost în permanență ascendent în vreme ce barilul de petrol a avut variații inclusiv în jos, nu doar în sus!, a mai fost întrebat Dan Virgil Pascu, care a răspuns: Nu am o explicație pentru asta!


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *