Premierul Ciucă: Guvernul României urmărește cu îngrijorare provocările majore cu care se confruntă Republica Moldova în sectorul energetic. Ministrul Energiei: Vom avea un Plan comun de acțiuni și măsuri de solidaritate în caz de criză energetică

Publicat pe Categorii Esential
Prima Pagina Actual Esential Premierul Ciucă: Guvernul României urmărește cu îngrijorare provocările majore cu care se confruntă Republica Moldova în sectorul energetic. Ministrul Energiei: Vom avea un Plan comun de acțiuni și măsuri de solidaritate în caz de criză energetică

Guvernul României urmărește cu îngrijorare provocările majore cu care se confruntă Republica Moldova în sectorul energetic, a declarat premierul Nicolae Ciucă, după ședința comună  a Guvernelor României și Republicii Moldova. Suntem în continuare alături de Republica Moldova în acest domeniu sensibil cu implicații semnificative pentru cetățeni, a asigurat el.

Cu această ocazie, s-au semnat o parte dintre  documentele care privesc obiectivele Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România – Republica Moldova.

Împreună cu Andrei Spînu, Viceprim-ministru și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, am semnat astăzi Memorandumul de înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul securității energetice. Energia se numără printre domeniile în care cooperarea dintre România şi Republica Moldova este una strânsă şi, aş putea adăuga, cu rezultate concrete, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

România susţine armonizarea legislaţiei interne a Republicii Moldova cu legislaţia  europeană în domeniul energiei, cu scopul atingerii unui grad sporit de integrare a pieţei regionale. Cred cu tărie că putem explora în viitor arii noi de cooperare între ţările noastre în domeniul energiei, a completat Popescu. 

Memorandumul semnat astăzi stabilește un cadru de dialog în care se pot face schimb de informații și coordona acțiunile pentru asigurarea continuității aprovizionării cu energie electrică și/sau cu gaze naturale către consumatori, fără afectarea  îndeplinirii obligațiilor asumate, în conformitate cu  platformele și mecanismele de coordonare, implementate în cadrul Comunității Energetice și Uniunii Europene.

În următoarele 6 luni vom elabora Planul comun de acțiuni și măsuri de solidaritate în caz de criză energetică, a anunțat ministrul Energiei.

Premierul Ciucă a menționat că pentru modernizarea pieței energetice a Republicii Moldova, dar și pentru o competiție transparentă, cu valențe europene, Bursa Română de Mărfuri a înființat deja BRM East Energy, gata să ofere o platformă de tranzacționare pentru produsele energetice, mai ales electricitate și gaze naturale, în condiții de competitivitate, transparență și nediscriminare. Cred că este un semnal bun atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România, pentru investitorii în acest domeniu, care să permită operarea acestei platforme, oferind autorizațiile solicitate, fiind un instrument complementar foarte necesar, a spus Șeful Guvernului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.