Premierul Ciucă vrea ca miniștrii să dea un exemplu în ceea ce privește reducerea risipei de energie în instituțiile statului. A cerut un plan de măsuri la nivelul Guvernului și fiecare minister

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Electrica si termica, Energie
Prima Pagina Energie Electrica si termica Premierul Ciucă vrea ca miniștrii să dea un exemplu în ceea ce privește reducerea risipei de energie în instituțiile statului. A cerut un plan de măsuri la nivelul Guvernului și fiecare minister
  • Ce crede ministrul Virgil Popescu: Atât în zona casnică, cât și non-casnică, instituții publice, este loc, de exemplu, de schimbarea corpurilor de iluminat, care să fie eficiente

Este nevoie să luăm măsuri la nivel guvernamental, instituțional pentru reducerea risipei, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în ședința de guvern de astăzi, 14 septembrie, solicitând miniștrilor măsuri concrete la nivelul fiecărei instituții pentru eficientizarea consumului de energie electrică și reducerea risipei.

Sursă foto: Site Guvernul României

Referitor la economisirea energiei electrice, Comisia Europeană a venit cu propunerea de a exista, nu voluntar, ci obligatoriu, în perioada orelor de vârf de consum, cu prețuri foarte mari, o posibilitate de reducere a energiei electrice. Din punct de vedere tehnic, se discută cum ar putea fi implementat la nivel de stat membru fiecare lucru. Desigur, la noi în România cred că avem o marjă de manevră mult mai mare decât celelalte state. Cred că în continuare la noi, atât în zona casnică, cât și non-casnică, instituții publice, cred că e loc, de exemplu, de schimbarea corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente, cu corpuri eficiente de iluminat, ceea ce e posibil ca în celelalte state membre acest lucru să fie făcut deja, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

De asemenea, primul ministru le-a cerut miniștrilor, după ce fac o analiză la fiecare minister, să prezinte, în ședința de guvern de peste două săptămâni, un plan la nivelul Guvernului și fiecare minister să-și ia măsuri, astfel încât să putem să fim un exemplu în ceea ce privește reducerea risipei la nivelul instituțiilor statului.

Șeful Guvernului a făcut referire și la mesajul care va fi transmis de președintele Comiliei Europei, doamna Ursula von der Leyen, legat de măsurile care se întreprind la nivelul Uniunii Europene, astfel încât să putem să gestionăm situația generată de criza gazelor și prețul energiei. “Sunt măsuri pe care noi trebuie să le avem în vedere și să le coordonăm cu măsurile pe care le-am luat până în acest moment. Putem să constatăm că măsurile luate în ordonanță sunt aliniate la intențiile pe care Comisia le-a prezentat și, desigur, pe care le vor concretiza într-o decizie, în viitorul apropiat”, a precizat Ciucă.

Ministrul Energiei a comunicat că, în cadrul Consiliului de Energie, punctul de vedere al nostru, al României, cu privire la lucrurile care trebuie făcute în piața de energie electrică: “Respectiv susținem plafonarea prețului gazului natural, decuplarea prețului gazului natural de prețul energiei electrice, pentru că principala cauză a prețurilor mari a energiei electrice din Europa este prețul mare al gazului natural, în special al gazului natural de proveniență din Federația Rusă, care, după părerea mea, și a colegilor europeni, este clar manipulat în sensul creșterii artificiale a acestuia. De asemenea, măsurile cu privire la taxarea lanțului producător-trader, furnizor care face trading, au fost prezentate în Consiliul de miniștri, de vinerea trecută. Am observat faptul că o mare parte din măsurile pe care noi le-am adoptat în OUG 119 s-au regăsit și în propunerea Comisiei și s-au găsit și în propunerea colegilor din alte state. De asemenea, o propunere aproape similară cu a noastră, cu privire la introducerea limitării unor limite superioare a tranzacționării prețului energiei electrice pe piețele spot ale tuturor statelor membre, a fost propusă și de către Grecia cu privire la limitarea impactului prețului pe bursa de referință a gazului natural TTF din Olanda. Am încercat să facem, împreună cu colegii greci, un paralelism, să ne susținem reciproc pe acest lucru. Reuniunea s-a finalizat cu concluzii ale președinției care a cumulat toate propunerile statelor membre sau au fost trimise Comisiei Europene, urmând ca în perioada următoare, în reuniunile COREPER, unde participă ambasadorii sau adjuncții ambasadorilor reprezentanților statelor membre de la Bruxelles, să se discute un nou text consolidat, astfel încât pe data de 30 septembrie, când va fi cel mai probabil convocată o nouă reuniune extraordinară a consiliilor miniștrilor energiei, să avem un text finalizat pe care putem să ne pronunțăm. Vom merge cu același mandat în discuții la Bruxelles și credem că împreună, toate statele membre, trebuie să dăm dovadă de solidaritate în privința adoptării măsurilor propuse”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *