Se fac calcule la ANRE: Prețul gazelor pentru populație va crește cu până la 10% de la 1 aprilie, estimare la acest moment: 5-6%. Prețul la energie, mai mare cu până la 2% de la 1 iulie

Publicat pe Categorii Info Consumatori, Petrol si gaze
Prima Pagina Info Info Consumatori Se fac calcule la ANRE: Prețul gazelor pentru populație va crește cu până la 10% de la 1 aprilie, estimare la acest moment: 5-6%. Prețul la energie, mai mare cu până la 2% de la 1 iulie

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE anunță creșteri de prețuri  la energie și gaze pentru populație. Prețul gazelor pentru populație ar putea crește cu până la 10% de la 1 aprilie, după ce va fi liberalizat prețul gazelor de producție internă, a declarat Niculae Havrileț, președintele ANRE, citat de Agerpres. Scumpirea gazelor vine ca urmare a faptului că prețul gazelor din producția internă, care acum este 60 de lei pe MWh, se va alinia cu prețurile pieței, estimate la 68-72 de lei pentru vara următoare.

Ulterior, ANRE a revenit cu un comunicat, în care se precizează: „În ceea ce privește piața gazelor naturale, odată cu finalizarea procesului de liberalizare la 1 aprilie 2017 și în functie de evoluția prețului la gazele din producția internă, care ar putea ajunge la 68-72 lei/MWh față de 60 lei/MWh cât este în prezent, va avea loc o modificare de preț cu aplicabilitate de la acea dată de sub 10%, estimarea noastră la acest moment fiind de  5-6 %”.

anre-211x140

Potrivit reprezentanților Autorității, consumatorii casnici finali nu vor resimți în facturi un impact consistent întrucât, în perioada verii și până aproape de sfârșitul lunii noiembrie, consumul de gaze este unul foarte scăzut. Consumatorul casnic are un coș de consum, cu gaze de producție internă, gaze din depozite în timpul iernii și gaze de import iar dacă acest coș va fi structurat în așa fel încât să avem cel mai mic preț, acest lucru nu poate fi decât în favoarea consumatorului casnic, se menționează în comunicat.

Și preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a preţurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie. Havrileț a explicat că, pentru trimestrul al doilea al anului, se aşteaptă o scădere a preţurilor, ca urmare a unei producţii mari de energie hidro, eoliană şi fotovoltaică, ceea ce va echilibra situaţia, potrivit Agerpres. În comunicatul instituției pe care o conduce se precizează că „odată cu trecerea într-o nouă etapă de dereglementare, nu estimăm o creștere  a prețurilor la energie,  având în vedere că urmează o perioada a anului caracterizată de un nivel crescut de hidraulicitate, care va induce o reducere a prețului energiei electrice pe piață de natură să echilibreze prețurile mari întâlnite în luna ianuarie, luna dificilă pentru sectorul de producere”.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *