Preţuri-record la energie electrică în România şi în toată Europa

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Preţuri-record la energie electrică în România şi în toată Europa

Preţul-record la energie electrică din aceste zile din România şi din toată Europa este cauzat de oprirea unor reactoare nucleare în Franţa, după descoperirea unor defecţiuni, a declarat Ion Lungu, directorul executiv al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

„Franţa a închis unele capacităţi nucleare, după ce au fost descoperite defecţiuni. Preţurile sunt foarte mari în aceste zile în toată Europa”, a spus Lungu, citat de Agerpres.

Preţul energiei electrice atinge noi recorduri pe bursa de profil OPCOM, ajungând la peste 2.300 de lei pe MWh în vârf de consum pe piaţa spot, potrivit datelor OPCOM. Astfel, energia cu livrare luni are un preţ mediu de 1.591 lei pe MWh pe Piaţa pentru Ziua Următoare.

Cel mai mare preţ, respectiv 2.306 lei pe MWh, a fost înregistrat pentru intervalul orar 18:00 – 19:00.

La bursa OPCOM de la Bucureşti, preţul cu livrare luni pe piaţa spot a atins recordul de 1.591 lei (321,5 euro) pe MWh în medie şi maximul orar de 2.306 lei pe MWh. În toată Europa, preţurile se apropie de pragul psihologic de 400 de euro pe MWh. În Elveţia preţul a ajuns luni la 396 euro, în Franţa – 382 euro, Olanda – 360 euro, Austria – 344 euro, Germania – 331 euro, Ungaria – 322 euro, prezintă Agerpres.

Franţa a închis două reactoare nucleare la finele săptămânii trecute, după ce a găsit nişte fisuri în echipamente, şi le va deschide abia la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit Bloomberg.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *