Uniunea Europeană a obținut cel mai ecologic mix de generare de energie în iulie anul trecut. Trei sferturi din electricitatea UE a fost generată de surse de energie fără emisii de dioxid de carbon (CO2), ceea ce înseamnă cel mai ecologic mix energetic al blocului comunitar, conform datelor Eurelectric, asociaţie de profil ce reprezintă industria energiei electrice la nivel european. Ce s-a întâmplat de atunci? Eurelectric, asociația industriei electrice europene, face o analiză, pe care o prezentăm în cele ce urmează:
Cererea mai mare de energie pentru răcire și generarea mai scăzută de hidroenergie din cauza temperaturilor ridicate a determinat o scădere a producției de energie regenerabilă și o creștere a gazului. Italia a fost cel mai grav exemplu, gazele au crescut de la 28% la 43% între iunie și august.
Prețuri mai mari: Mai mult gaz în amestec s-a tradus în prețuri mai mari la energie electrică, în august. Din aprilie, prețurile cu ridicata ale energiei electrice din UE au continuat să crească, prețurile pentru ziua următoare – care s-au apropiat de nivelurile de dinaintea crizei în aprilie – revenind la nivelurile din august 2023.
În perioada sărbătorilor, prețurile au crescut din cauza cererii crescute din vară, a prețurilor la gaze și a fluxurilor transfrontaliere mai scăzute. Acesta din urmă a cauzat diferențe mari de prețuri în țările UE:
1. Țările nordice au avut în medie sub 20 EUR/MWh,
2. Europa Centrală și de Vest între 60-80 €/MWh, și
3. Europa de Sud și de Est peste 100 EUR/MWh.
Scăderea fluxurilor transfrontaliere din Franța – cea mai mare țară exportatoare a Europei – explică parțial disparitatea de prețuri. Franța a redus exporturile de energie după ce OTS-ul francez a anunțat că va limita schimburile transfrontaliere din cauza problemelor legate de rețea și fluxul de tranzit.
Astfel de evenimente subliniază încă o dată importanța pieței interne de energie electrică a UE. Țările UE trebuie să fie mai bine interconectate și să protejeze integrarea pieței energetice a UE, susțin reprezentanții Eurelectric.
Intensitatea CO2 în sectorul energetic a crescut în august față de iulie. Cu toate acestea, tendința a fost neuniformă între țările membre UE. Nouă țări și-au văzut emisiile în scădere, Bulgaria înregistrând cea mai mare scădere datorită producției nucleare mai mari. În schimb, Slovenia și Italia au înregistrat cele mai mari creșteri din cauza reducerii hidroenergiei și, respectiv, a producției mai mari de energie pe gaz. Cu toate acestea, mixul general de producție de energie în august a fost mai curat decât în 2023 și cel mai curat din istorie, cu o intensitate estimată a CO2 de 163 gCO2/kWh.
Tensiunile geopolitice, inclusiv conflictul din Orientul Mijlociu și preocupările legate de întreruperile aprovizionării la granița ruso-ucraineană, au condus la creșterea prețurilor la gaze.
Acest lucru subliniază importanța continuării eforturilor noastre de a reduce dependența UE de importurile de combustibili fosili și de a dubla energia electrică din surse regenerabile, precizează Eurelectric.
Aceste date și multe altele pot fi accesate pe platforma de date electrică ELDA a Eurelectric – https://electricity-data.eurelectric.org/