Prima instalație de stocare din România, cu o putere de 7 MW, este în operare comercială. Gerhard Lipkovich, LSG Group: Suntem în teste cu Transelectrica pentru ca, de luna viitoare, să participăm efectiv la serviciul de sistem pentru reglaj secundar

Publicat pe Categorii Actual, Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Prima instalație de stocare din România, cu o putere de 7 MW, este în operare comercială. Gerhard Lipkovich, LSG Group: Suntem în teste cu Transelectrica pentru ca, de luna viitoare, să participăm efectiv la serviciul de sistem pentru reglaj secundar

Cât de curând, vom vedea o schimbare, mai degrabă o noutate, în datele interactive prezentate de Transelectrica cu privire la Sistemul Energetic Național al României, respectiv producția de energie. Alături de energia hidro, nucleară, eoliană, fotovoltaică,hidrocarburi și biomasă, vom remarca o schimbare de date la instalații de stocare. În prezent, în grafica prezentată de Transelectrica apare 0,00% Instalatii de stocare – 0 MW.

La Moara Vlăsiei, localitatea Căciulați din județul Ilfov, lângă București, este amplasată prima instalație de stocare din România, cu o putere de 7MW și o capacitate de descărcare de 6 MWh. Anunțul a fost făcut de Gerhard Lipkovich, director general pe România al LSG Group, prezent la “2023 Romanian Solar Summit”, organizat de Govnet.

Solicitat de InvesTenergy și E-nergia, Gerhard Lipkovich ne-a oferit mai multe informații despre această investiție, în valoare de 4 milioane euro:

“Instalația a fost racordată anul trecut în octombrie la rețeaua de distribuție. Investiția a început acum un an și jumătate, construcția a fost anul trecut și a intrat în operare comercială din ianuarie 2023. Am dorit să intrăm în piața serviciilor de sistem la Transelectrica, și ne-am calificat pentru serviciul de sistem pentru reglajul secundar și terțiar. Bateria este românească, produsă de Prime Technologies, și va funcționa pentru reglajul secundar al sistemului energetic, cel mai probabil din luna iunie. Acum suntem în teste cu Transelectrica pentru ca de luna viitoare să participăm efectiv la reglajul secundar.

LSG Group este compania care, prin firma locală Megalodon Storage SRL, a dezvoltat, împreună cu o altă companie austriacă, unitatea de stocare de la Căciulați. Acesta este un proiect pilot, de testare, urmează o baterie de dimensiuni mai mari la un proiect fotovoltaic dezvoltat de LSG Group”.

Gerhard Lipkovich a făcut un apel către Transelectrica, ANRE și legiuitori să spijine, în continuare, astfel de investiții pentru că sunt încă foarte multe probleme de reglementare în operarea sistemelor de stocare a energiei. Un exemplu, trebuie să se plătească certificare verzi pentru achiziția energiei consumate pentru a face reglaj secundar!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *