Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina/ Republica Moldova pe interconexiunea cu România, din 30 iunie

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina/ Republica Moldova pe interconexiunea cu România, din 30 iunie

Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina/ Republica Moldova, după sincronizarea cu rețeaua europeană, vor fi realizate începând cu 30 iunie, pe interconexiunea cu România, anunță Transelectrica.

Operatorii de Transport și Sistem (OTS) din Europa Continentală au confirmat faptul că au fost îndeplinite condițiile tehnice preliminare pentru a permite schimburile comerciale de energie electrică între Ucraina și statele vecine. Acest proces urmează sincronizării cu succes a sistemelor electroenergetice, realizată în data 16 martie 2022, și a acceptării Ukrenergo ca membru observator al ENTSO-E, pe 26 aprilie 2022.

Aceste realizări au fost obținute în urma unor eforturi intense din partea tuturor OTS-urilor din Europa, în special ale Ukrenergo și ale operatorilor din statele învecinate, se precizează într-un comunicat transmis de Transelectrica.

Schimburile comerciale de energie electrică cu Ucraina/Republica Moldova sunt planificate să înceapă pe data de 30 iunie 2022 pe interconexiunea dintre Ucraina și România. Comercializarea energiei electrice pe celelalte interconexiuni (Ucraina-Slovacia, UcrainaUngaria și Moldova-România) va urma ulterior, după definitivarea aspectelor legate de regulile de licitație.

Capacitatea comercială totală va fi limitată în primă fază la 100 MW, iar după această etapă inițială, este de așteptat ca valorile comercializate să crească treptat, în urma unei evaluări lunare a impactului volumelor schimbate asupra stabilității și securității sistemului energetic.

Potrivit Transelectrica, această realizare reprezintă un pas suplimentar, atinsă la mai puțin de patru luni de la sincronizarea de urgență a sistemelor Ucrainei și Republicii Moldova cu rețeaua europeană și, în plus, demonstrează angajamentul puternic al operatorilor de transport și sistem europeni față de Ukrenergo (Operatorul de Transport și Sistem din Ucraina) și Moldelectrica (Operatorul de Transport și Sistem din Republica Moldova).

Transelectrica apreciază că în perioada imediat următoare, se va finaliza și procesul de armonizare a detaliilor tehnice și comerciale privind schimburile între România și Republica Moldova.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.