Societatea Naţională Nuclearelectrica raportează după primele nouă luni ale acestui un profit net de 225,285 milioane lei, în creştere cu 120% faţă de profitul obţinut în perioada similară din 2016, conform datelor remise de companie Bursei de Valori Bucureşti.
Urmare a majorării veniturilor din exploatare cu 17,4%, influenţate de creşterea cu 18% a veniturilor din vânzarea energiei electrice, profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare – EBITDA a crescut, la 9 luni, cu 38,5%, la 647,1 milioane lei. Rezultatul net a fost influenţat şi de creşterea cantităţii de energie electrică produsă (plus 2,3%), respectiv vândută (plus 3,7%), pe fondul perioadei mai scurte a opririi planificate a Unităţii 2 CNE Cernavodă din trimestrul II 2017 (26,5 zile) comparativ cu durata opririi planificate a Unităţii I din perioada similară a anului trecut (51 de zile).
Reprezentanții SNN comunică:”Pe fondul stabilizării pieţei şi a creşterii apetenţei traderilor pentru siguranţă, SNN a vândut cu 43% mai multă energie pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale şi cu 26% mai puţină pe piaţa spot (unde preţul a continuat să fie semnificativ mai mare – cu 57%), factori importanţi în orientarea strategiei de vânzări fiind producţia în bandă a SNN şi importanţa asigurării unor contracte predictibile şi pe perioade mai lungi de timp”.
Cheltuielile din exploatare au crescut în primele nouă luni cu 3,8%, ca urmare a majorării cheltuielilor cu energia achiziţionată în vederea asigurării îndeplinirii integrale a obligaţiilor contractuale de livrare energie pe perioada opririi planificate a Unităţii 2 CNE. Cheltuielile cu deprecierea şi amortizarea s-au majorat cu 2,8% faţă de perioada similară a anului trecut, din cauza creşterii cheltuielilor cu amortizarea aferentă punerii în funcţiune a unor investiţii în perioada ulterioară trimestrului III 2016.
Potrivit raportului, datoriile pe termen lung ale companiei au scăzut cu 9,6%, la 1,284 miliarde lei, iar cele curente s-au majorat cu 10,1%, la 495,99 milioane lei.
Energia electrică produsă şi livrată în Sistemul Energetic Naţional (SEN) a fost de 7.760.368 MWh, în creştere cu 2,26% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016. În trimestrul III 2017, cantitatea de energie electrică produsă şi livrată în SEN a fost de 2.694.681 MWh, în scădere cu 3,25% faţă de nivelul înregistrat în trimestrul III 2016 de 2.785.084 MWh.
Veniturile realizate pe piaţa de energie electrică aferente livrărilor de energie electrică din perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2017 sunt de 1,374 miliarde lei, mai mari cu 10,56% faţă de veniturile bugetate pentru această perioadă şi cu 16,52% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Valoarea totală a programului de investiţii al SNN pentru anul 2017 este de 231,59 milioane lei, la finele lunii septembrie, compania realizând aproape 27% din suma propusă, respectiv 61,8 milioane lei. ”Ca şi în anii anteriori, ponderea cea mai mare în programul de investitii o au investiţiile pe termen lung (în curs de execuţie). Acest fapt se datorează necesităţii de modernizare/înlocuire a unor sisteme, din considerente de natură economică – reduceri de consumuri specifice, îmbunătăţirea unor parametri caracteristici proceselor deservite cu impact pozitiv asupra eficienţei, sau din considerente de natură legală – necesitatea implementării unor îmbunătăţiri asociate securităţii nucleare, protecţiei mediului şi securităţii muncii reprezentând cerinţe imperative venite din partea autorităţilor de reglementare din domeniul în cauză (de exemplu CNCAN şi Ministerul Mediului)”, se precizează în raportul SNN.