âHidroelectrica, cel mai mare producător de energie verde din România și cel mai important furnizor de energie electrică către clienții finali pe piata concurențială, raportează un profit net de 1,326 de miliarde de lei, pe primele 3 luni ale anului, în scădere cu 23% comparativ cu perioada similară din 2023, potrivit raportului trimestrial al companiei.
Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaționale și financiare în scădere pentru primele 3 luni ale anului 2024, în linie cu previziunile bugetare. În primul trimestru al anului 2024, producția de energie electrică a Hidroelectrica a fost în scădere cu 3% față de perioada similară a anului trecut și veniturile s-au redus cu 22%.

Rezultatul pe acțiune a scăzut cu 23%, de la 3,84 RON/ acțiune la 2,95 RON/ acțiune.
Astfel, în primele trei luni ale anului 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influențate de diminuarea prețurilor de vânzare a energiei electrice, cât și a cantității de energie electrică vândută, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie, se precizează în raport.
”Rezultatele pentru primul trimestru al anului 2024 reflectă mediul de piață dificil și presiunile asupra prețurilor la energia electrică. Cu toate acestea, suntem angajați să gestionăm eficient aceste provocări și să ne menținem pe drumul stabilit în cadrul Planului de Administrare.
În primul trimestru al anului 2024, ne-am concentrat pe identificarea, analiza și documentarea oportunităților de dezvoltare oferite de piață, în paralel cu implementarea unor procese de eficientizare a activității din cadrul Companiei. De asemenea, ne-am concentrat pe menținerea și dezvoltarea portofoliului actual de afaceri al Hidroelectrica și integrare în cadrul Grupului a activelor UCM Reșița, asigurându-ne că ne păstrăm statutul asumat, acela de companie 100% verde”, a declarat Karoly Borbely, CEO-ul Hidroelectrica.
Alte explicații prezentate de conducerea Hidroelectrica pentru rezultatele pe primele 3 luni din 2024:
- Veniturile aferente tranzacțiilor înregistrate în perioada ianuarie-martie 2024 au fost impactate de o serie de factori determinați de condițiile de piață, în special de scăderea prețurilor la energie, coroborat cu faptul că furnizorii înscriși la mecanismul de achiziție unic și-au redus cererea lunară pentru cantitățile de energie care puteau fi achiziționate prin intermediul MACEE, acolo unde prețul de achiziție de 450 lei/MWh a devenit superior prețului cu care aceștia puteau cumpăra energia din PZU.
- Astfel, scăderea prețului SPOT în perioada ianuarie-martie 2024 față de aceeași perioadă din anul 2023 (de aproximativ 42%), precum și nepreluarea întregii cantități alocate Hidroelectrica în cadrul licitației anuale din luna decembrie 2023 pentru livrare în anul 2024 prin intermediul MACEE (vânzarea acestei energii disponibile efectuându-se după publicarea rezultatelor licitațiilor organizate pe MACEE la prețurile pieței, sub pragul de 450 lei/MWh) au avut ca rezultat scăderea veniturilor înregistrate în perioada Ianuarie-martie 2024 cu 30% față de aceeași perioadă din anul 2023.
- Veniturile realizate din activitatea de furnizare energie electrică au scăzut cu 24%, la 622 milioane RON venituri realizate în primele trei luni ale anului 2024, de la 822 milioane RON venituri realizate în aceeași perioadă a anului 2023. Această diminuare este cauzată atât de scăderea prețului de vânzare a energiei electrice, cât și de diminuarea volumelor furnizate în primele 3 luni ale anului 2024 față de primele trei luni ale anului 2023.
- Alte venituri din contracte cu clientii au scazut cu 55%, la 61 milioane RON în primele trei luni ale anului 2024, de la 122 milioane RON în aceeași perioadă a anului 2023. Evolutia acestor venituri din servicii prestate de Societate in calitate de Parte Responsabila cu Echilibrarea este influentata de comportamentul tuturor participantilor din piata de energie electrica in ceea ce priveste gestionarea dezechilibrelor.
InvestițiiLE Hidroelectrica în T1 2024 în Proiecte de Dezvoltare au crescut, cu 17%, respectiv cu 2 milioane RON față de realizările trimestrului I ale anului 2023.
În primele trei luni ale anului 2024 Grupul nu a înregistrat cheltuieli cu taxa pentru producătorii de energie electrică, ca urmare a diminuării prețurilor de vânzare a energiei electrice în primul trimestru al anului.
Hidroelectrica și-a menținut poziția de cel mai important furnizor de energie electrică către clienții finali pe piata concurențială, înregistrând o cotă de piață de 12,81% în luna februarie a anului 2024, conform ultimei raportări a ANRE.