Profitul net al Grupului Electrica a scăzut cu 28% în primul trimestru

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Profitul net al Grupului Electrica a scăzut cu 28% în primul trimestru

Grupul Electrica a obținut, în primul trimestru din 2021, un profit net consolidat de 58 milioane RON, înregistrând o reducere de 22 milioane RON, respectiv 27,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit unui comunicat al companiei.

EBITDA consolidată a atins valoarea de 199 milioane RON, în scădere cu 25 milioane RON față de valoarea din primele trei luni ale anului 2020. Reducerea EBITDA este determinată, în principal, de evoluția segmentului de furnizare, pe fondul majorării prețurilor de achiziție a energiei electrice, precum și a unor elemente pozitive nerecurente din trimestrul I 2020 după cum este indicat în continuare, se specifică în comunicat.

Corina Popescu, Director General Electrica, a declarat: “Într-un context economic și social atipic, rezultatele înregistrate de Grupul Electrica în primul trimestru din acest an sunt în linie cu bugetul.

Pentru aria de furnizare a energiei electrice, rezultatele din primele trei luni ale anului 2021 trebuie interpretate în contextul liberalizării complete a pieței de energie, care a dus la o creștere semnificativă a prețurilor de achiziție a energiei, corelat cu faptul că performanța înregistrată în 2020 pe acest segment a fost una exceptională, provenind și din efectul favorabil al recuperărilor aferente anilor precedenți. Perioada intensă de schimbări legate de funcționalitatea pieței de energie electrică ne-a determinat să implementăm o serie de măsuri ce au vizat, în primul rând, optimizarea costurilor pentru clientul final, în paralel cu facilitarea tranziției clienților în piața concurențială prin simplificarea fluxurilor de contractare.

Pe segmentul de furnizare ne vom concentra, în continuare, pe diversificarea activității prin oferte și servicii adaptate nevoilor clienților, pe eficiența operatională prin procese optimizate de vânzare și de achiziție a energiei electrice și, evident, pe orientarea către clienți și maximizarea satisfacției acestora.

Pe aria de distribuție, vom pune accent, ca și până acum, pe realizarea investițiilor, pe eficiența operatională, pe îmbunatățirea accesului la rețea, precum și a calității serviciului, și pe dezvoltarea tehnologiilor de tip smart grid. Ne bucură că investitorii continuă să aibă încredere în Electrica, ceea ce confirmă faptul că strategia noastră de dezvoltare este în linie cu așteptarile stakeholderilor noștri”. 

Veniturile totale ale Grupului Electrica, în T1 2021, s-au ridicat la valoarea de 1.729 milioane RON, reprezentând o creștere de 2% față de acelasi trimestru al anului precedent.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 4,5%, în timp ce pe aria de distribuție, veniturile au înregistrat o ușoară scădere, de 0,4%.

Costurile consolidate pentru achiziția de energie electrică și gaze naturale au crescut cu 9,9%, la 1.140 milioane RON, în primele trei luni din 2021. Această evoluție a fost generată, în principal, de segmentul de furnizare, unde costurile au crescut cu aproximativ 120 milioane RON, sau 15%, mai ales din majorarea prețurilor de achiziție a energiei electrice, în urma liberalizării complete a pieței de energie electrică, corelat cu efectul nerecurent din 2020 constand în recuperarea diferențelor de costuri de achiziție a energiei electrice pe segmentul reglementat de furnizare, din perioadele anterioare anului 2020.

În ceea ce privește segmentul de distribuție, evoluția costurilor cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în rețea a avut un efect favorabil asupra costurilor consolidate, de 18 milioane RON sau 7,4%.

Grupul Electrica a distribuit, în T1 2021, aproximativ 4,74 TWh (creștere de 5,4% față de T1 2020) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.

În T1 2021, Grupul Electrica a furnizat pe piața cu amănuntul aproximativ 2,4 TWh (reducere de 2% față de T1 2020) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de locuri de consum.

La finalul anului 2020, Electrica Furnizare avea o cota de piață de 19,25%, fiind lider pe piața reglementată, cu o cotă de piață de 54,56% (conform ultimului raport ANRE disponibil, la decembrie 2020).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *