Profitul net al Nuclearelectrica a crescut cu 16% în S1.  Beneficiile liberalizării: veniturile din vânzarea de energie, mai mari cu 11%, după ce SNN a scăpat de obligația de livrare pe contracte reglementate

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Profitul net al Nuclearelectrica a crescut cu 16% în S1.  Beneficiile liberalizării: veniturile din vânzarea de energie, mai mari cu 11%, după ce SNN a scăpat de obligația de livrare pe contracte reglementate

Nuclearelectrica raportează un profit net de 182.314 mii lei pentru primele 6 luni ale anului în curs, în creștere cu 15,93% față de perioada similara a anului trecut. Compania a publicat Raportul aferent semestrului I al exercițiului financiar 2018.

Potrivit datelor SNN, rezultatul din exploatare (EBIT) a înregistrat o creștere cu 27,26% în primul semestru, iar EBITDA o majorare cu 10,47% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, în principal ca urmare a creșterii veniturilor din exploatare cu 13%, influențate de creșterea cu 11% a veniturilor din vânzarea energiei electrice.

Ca urmare a finalizării procesului de liberalizare a pieței de energie electrică din România, începând cu anul 2018, Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (“ANRE”) nu a mai stabilit pentru producători obligații de livrare pe contracte reglementate, se explică în raport.

Producția brută de energie electrică a celor doua unități operaționale ale CNE Cernavodă a fost de 5.413.112 MWh în semestrul I al anului 2018 (din care 2.462.486 MWh în trimestrul II al anului 2018).

Cantitățile de energie electrică vândute pe piața concurențială a contractelor bilaterale au reprezentat o cotă procentuala de 79% din volumul total al energiei electrice vândute, se specifică în raportul companiei. Prețul mediu de vânzare pe contractele bilaterale în semestrul I a fost de 197,68 lei/MWh (cu Tg inclus), înregistrand o creștere de 22% față de prețul mediu înregistrat în semestrul I al anului 2017, de 161,8 lei/MWh (cu Tg inclus), în conditiile în care Tg în semestrul I al anului 2017 era mai mare cu 0,29 lei/MWh. Pe piața spot (PZU și PI), s-a vândut o cantitate de energie electrică reprezentând 20,6% din volumul total de vânzări, față de o cota procentuală de 23,7% înregistrată în semestrul I al anului 2017, la un preț mediu  de 158,73 lei/MWh (cu Tg inclus), față de 197,37 lei/MWh (cu Tg inclus) înregistrat în aceeași perioadă a anului 2017.

Conform raportului SNN, cheltuielile din exploatare au crescut cu 14,94% în semestrul I al anului 2018, față de aceeași perioadă a anului 2017, evoluție  determinată de creșterea cheltuielilor cu personalul cu 37%, ca urmare a majorărilor salariale acordate în baza bugetului de venituri și cheltuieli, precum și de creșterea cheltuielilor cu energia electrică achiziționată pentru compensarea dezechilibrelor negative.

SNN are programate investiții de 244.867 mii lei pentru anul 2018, gradul de realizare pentru primul semestru fiind de 30,5%. Ca și în anii anteriori, ponderea cea mai mare o au investițiile pe termen lung, în curs de execuție. Dintre proiectele de investiții prevăzute în programul de investiții, sunt menționate: Extinderea duratei de viață a Unității 1 prin retubarea reactorului și retehnologizarea sistemelor principale ( faza de studii),  Contribuția SNN în cadrul societatii de tip IPP pentru realizarea Unităților 3 și 4, Depozit intermediar de combustibil ars (inclusiv SICA Unitatea 2), Modernizare și extindere Sistem de proteție fizică,  Îmbunatatirea răspunsului CNE Cernavoadă, respectiv a funcțiilor de securitate nucleară în cazul evenimentelor din afara bazelor de proiectare ca urmare a accidentului nuclear survenit la centrala nucleară Fukushima 1, Japonia.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *