Profitul net al Nuclearelectrica a scăzut cu 27% în 2016

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Profitul net al Nuclearelectrica a scăzut cu 27% în 2016
  • Cauze: extinderea opririi planificate a Unității 1 Cernavodă și influența negativă a fluctuației cursurilor valutare

Societatea Nuclearelectrica anunță un profit net de 108,6 milioane lei (circa 24 milioane euro) pentru 2016, în scădere cu 27% faţă de rezultatul din anul anterior, potrivit Situației financiare individuale preliminare și neauditate la 31 decembrie 2016, transmisă Bursei de Valori Bucureşti (BVB).  ”Diferența între profitul net aferent anului 2016 și cel aferent anului 2015 provine din influența negativă a fluctuației cursurilor valutare (euro, dolarul american și dolarul canadian în principal), astfel că în anul 2016 s-a înregistrat un rezultat financiar negativ, spre deosebire de anul 2015, când s-a înregistrat un rezultat financiar pozitiv”, susțin reprezentanții  companiei. Totodată,  scăderea profitului vine și ca urmare a deciziei de investiții la Unitatea 1 de la Cernavodă, respectiv extinderea cu 20 de zile peste durata normală a perioadei de oprire planificată, fapt ce a condus la reducerea producției de energie și a veniturilor din exploatare ale companiei.

Centrala-Nucleara-Cernavoda

Nuclearelectrica a revenit pe profit la 9 luni după pierderea înregistrată la 6 luni în 2016, pe fondul extinderii opririi planificate a Unităţii 1 de la Cernavodă. „În trimestrul III 2016, SNN a recuperat pierderea operaţională înregistrată la 30 iunie 2016 şi a obţinut la 30.09.2016 un profit net de 64.543 mii lei”, potrivit datelor companiei.

Anul trecut, veniturile din exploatare au scăzut cu 6%, la 1,68 miliarde lei, de la 1,78 miliarde lei în 2015, ca urmare a diminuării veniturilor din vânzarea energiei electrice. Cheltuielile de exploatare s-au redus cu 7%, la 1,047 miliarde lei.

Scăderea cu 3% a cantității de energie vândută și implicit reducerea veniturilor aferente este ca urmare a deciziei  de realizare a unor lucrări complexe și investiții la Unitatea 1 de la Cernavodă. Potrivit reprezentanților companiei, astfel de investiții se realizează o singură dată pe durata ințială de viață a unei unități nucleare, cu o menținere a factorului de capacitate ridicat și o creștere a producției pe termen mediu între 1,5-2%, ca rezultate estimate. Pentru realizarea lucrarilor aferente acestor investiții, durata opririi planificate a reactorului 1 a fost extinsă de la durata normală de aproximativ 30 de zile la 50 de zile.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *