Program AFM – Iluminat Public Ecologic: Primăriile pot depune dosare pentru finanțare până pe 10 septembrie

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Program AFM – Iluminat Public Ecologic: Primăriile pot depune dosare pentru finanțare până pe 10 septembrie

Primăriile din țară sunt așteptate până pe 10 septembrie să depună dosarele pentru finanțare pentru noul Program AFM – Iluminat Public Ecologic. Localitățile din România vor putea înlocui corpurile de iluminat cu consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED. Totodată, administrațiile vor putea achiziționa și sisteme de dimming/telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos.

Aproape 20% din consumul de energie al unei localități îl reprezintă iluminatul stradal. Prin acest nou program, alocăm 384 milioane lei pentru a înlocui corpurile de iluminat energofage cu tehnologii LED, anunță Ministerul Mediului.

Localitățile cu până la 4.000 de locuitori pot primi până la 500.000 de lei pentru un astfel de proiect, în timp ce cele cu peste 4.000 de locuitori pot accesa prin AFM suma de 1.000.000 de lei.

Prin acest program se urmărește: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;creșterea eficienței energetice a sistemelor de iluminat public și reducerea consumului de energie electrică.

Programul este multianual, iar bugetul stabilit pentru 2020 este de 384 milioane de lei.

Ministrul Mediului Costel Alexe a declarat: ”Programul de iluminat public stradal va reduce cu până la 40% consumul de energie electrică din fiecare oraș din România. În acest fel, dincolo de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, vom obține și o scădere consistentă a facturii locale și naționale la electricitate. Bugetul alocat pentru 2020 va permite ca circa 700 de localităţi din România să pornească aceste investiţii şi să beneficieze de o susţinere financiară de maximum 90% pentru proiecte de eficientizare energetică a iluminatului public”.

Ghidul Programului poate fi consultat aici: https://bit.ly/2AOVYXD


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.