Programul „România Eficientă”: 6 școli din România vor fi renovate și modernizate energetic

Publicat pe Categorii CSR, Eficienta energetica, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Programul „România Eficientă”: 6 școli din România vor fi renovate și modernizate energetic

Nici o clădire din 1.836 unități școlare nu este renovată sau în curs de renovare. 1.874 unități școlare nu au apă curentă, 1.850 unități au toalete în afara clădirilor, 2.128 nu au contracte de salubritate, potrivit unei analize efectuate de Energy Policy Group. Așa se prezintă situația școlilor din România în 2020!

 „Măsurile de eficienţă energetică pot reduce cu 40% consumul de energie al clădirilor. Putem începe cu renovarea şcolilor, vrem să avem şcoli eficiente şi bine încălzite. Dezvoltarea sistemului energetic necesită investiţii din partea mediului privat, astfel că este esenţial ca reglementările să încurajeze investiţiile în eficienţă energetică”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, la Forumul „România Eficientă”, cu tema tema „A renovation wave across Europe”, organizat de EPG.

Prin programul “România Eficientă”, susținut de OMV Petrom, 5 școli din România și o clădire din cadrul unui liceu vor fi modernizate din punct de vedere energetic până în anul 2022, a anunțat Radu Dudău, Director Energy Policy Group (EPG) în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului România Eficientă, care a avut loc în format online pe data de 10 noiembrie 2020.

Au fost selectate următoarele școli, în cadrul programului:

  • Școala Gimnazială Liliești, Băicoi
  • Liceul Tehnologic „Zeyk Domokos”, Cristuru Secuiesc
  • Colegiul Național „Gheorghe Țițeica”, Drobeta-Turnu Severin
  • Liceul Tehnologic „Ion Podaru”, Ovidiu
  • Școala Gimnazială „Elena Cuza”, Vaslui
  • Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu”, corp C11 ( o clădire pilot), Ploiești.

Unitățile școlare incluse în programul România Eficientă – cel mai mare proiect privat de eficiență energetică la nivel național, ce se desfășoară până în 2022 – au fost selectate în urma unor criterii bine definite.

„În primul rând, ne-a interesat ca, la nivel național, să luăm în considerare localități urbane de dimensiuni mici și mijlocii, care să nu fie afectate semnificativ de scăderea populației școlare. Acesta a fost un indicator important în metodologia de selecție”, a declarat Radu Dudău, director Energy Policy Group (EPG) și coordonatorul principal al programului.

În 77% dintre orașele și municipiile României, numărul elevilor din clasele I-VIII a scăzut între 2014 și 2018. În cel mai mare număr de orașe din România, respectiv în 147, s-a înregistrat o scădere de până la 10%. La polul opus, creșteri semnificative au avut loc în unele mari orașe: București, Cluj, Sibiu, Brașov, Timișoara, Alba Iulia, Sibiu, conform datelor prezentate de către EPG.

Un al doilea criteriu a fost impactul socio-economic al investiției, fiind luate astfel în calcul localitățile în care venitul per capita este sub media națională. Cel de-al treilea criteriu a fost cel de diversitate geografică și climatică la nivel național.

Până în prezent, au fost realizate auditurile energetice și documentațiile tehnice pentru toate cele cinci școli incluse în program. În toate aceste clădiri școlare vor fi realizate lucrări de renovare aprofundată, aliniate cu noile standarde ale UE, nu simple anvelopări. Rezultatele vor avea o valoare de model, care să poată fi replicat în alte programe de finanțare din sectorul privat și public.

Școlile din România, deficiente la capitolul eficiență energetică

Primii beneficiari ai investițiilor vor fi elevii, pentru că nivelul de calitate a actului educațional este influențat de calitatea clădirii în care acesta se desfășoară. Doar la Liceul Tehnologic „Ion Podaru” din Ovidiu, Constanța, învață aproximativ 1.300 de elevi, dar și peste 120 de profesori.

„Acesta este principalul argument pentru munca pe care vrem să o realizăm, pentru că este cea mai importantă datorie pe care o avem pentru viitor în această țară: să asigurăm condiții bune pentru învățare pentru acești copii”, a completat Radu Dudău, directorul EPG.

La rândul său, Christina Verchere, CEO OMV Petrom, sponsorul proiectului România Eficientă cu o finanțare de 4 milioane de euro, a declarat că grupul energetic a decis să susțină acest program conștientizând nevoia uriașă de a îmbunătăți eficiența energetică în România, în special în clădiri.

„Avem privilegiul și responsabilitatea de a fi sponsorul România Eficientă. Foarte multă energie este consumată și risipită, din păcate, în clădiri. Mai mult decât atât, credem că renovarea școlilor, dintre toate clădirile, este lucrul cu care putem începe și acestea vor fi renovate în mod extensiv. În paralel, succesul acestui proiect va fi măsurat prin contribuția la cultura de eficiență energetică din România, care se traduce prin schimbări comportamentale în școli, la serviciu și acasă, printr-o înțelegere mai profundă din partea tuturor a beneficiilor îmbunătățirii eficienței energetice. Ca partener, suntem încrezători că acest program va oferi un model de practici bune privind renovarea școlilor la standarde avansate, atât financiar, cât și tehnic”, a spus, în cadrul Forumului România Eficientă, Christina Verchere.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *