Proiect de HG: Electrocentrale Grup să vândă ANIF active hidrotehnice și terenul aferent din zona Brăila cu 8,7 milioane lei

Publicat pe Categorii Info Legislativ, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Info Info Legislativ Proiect de HG: Electrocentrale Grup să vândă ANIF active hidrotehnice și terenul aferent din zona Brăila cu 8,7 milioane lei
  • Amplasamentul zonei hidrotehnice reprezintă bazinul hidrografic al fluviului Dunărea, situat în zona terasei Brăila, constituind cea mai bună soluție pentru furnizarea apei pentru irigații.

Agenția Națională de Îmbunatățiri Funciare, din cadrul Ministerului Agriculturii, va intra în posesia unor bunuri imobile și terenul aferent acestora aflate în proprietatea Electrocentrale, pentru care va plăti suma de 8.724.334 lei. Ministerul Energiei propune o Hotărâre de Guvern privind aprobarea trecerii, cu plată, a unor bunuri imobile și a terenului aferent, aflate în proprietatea Electrocentrale Grup S.A, în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale –Agenția Națională de Îmbunatățiri Funciare – ANIF. Plata prețului de 8.724.334 lei reprezintă valoarea de piață a bunurilor și a terenului aferent de 324.309 mp, aparținând Zonei Hidrotehnice – Punct de Lucru Brăila, care se va vira de ANIF societății Electrocentrale Grup  în termen de 10 zile de la data încheierii protocolului de predare-primire.

Sursa foto: Electrocentrale Grup

În urma divizării parțiale  a Termoelectrica, Electrocentrale Grup a preluat în patrimoniu o serie de active hidrotehnice, respectiv: canal de aducțiune ce preia apa din fluvial Dunărea, canal de evacuare, electropompe, diguri de apărare și consolidare, instalații de iluminat, stația de pompare, incinta CTE cu rezervorul de apă potabilă. Potrivit Notei de fundamentare a actului normativ propus de Ministerul Energiei, amplasamentul zonei hidrotehnice reprezintă bazinul hidrografic al fluviului Dunărea, situat la 20 Km de Brăila, în zona terasei Brăila, constituind cea mai bună soluție pentru furnizarea apei pentru irigații.

Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Dunărea Inferioară, ce aparține de ANIF, și-a asigurat apa pentru irigații din amenjarea existentă aflată în proprietatea Electrocentrale, prin închirierea bunurilor aferente zonei.

De notat că, la nivelul jud Brăila, activele aparținând Zonei Hidrotehnice aflate în punctul de lucru Brăila al Electrocentrale Grup constituie infrastructura necesară asigurării apei pentru irigații pentru o suprafață de 8.385 ha și pentru evacuarea apelor în exces pentru o suprafață amenajată de 30.630 ha.

ANIF a încercat să preia obiectivele hidrotehnice prin transfer, însă Electrocentrale Grup a procedat la evaluarea acestora în vederea obținerii unui câștig. A apelat la un evaluator independent, care a realizat un Raport de evaluare ce a prezentat valoarea justă a activului de 8.724.334 lei.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *