Proiect de Ordin ANRE: Producătorii de energie electrică şi termică produsă în cogenerare cu puterea electrică instalată de 1 până la 5 MW vor putea exploata capacitățile energetice fără licență

Publicat pe Categorii Business, Electrica si termica, Energie, Info Legislativ
Prima Pagina Energie Electrica si termica Proiect de Ordin ANRE: Producătorii de energie electrică şi termică produsă în cogenerare cu puterea electrică instalată de 1 până la 5 MW vor putea exploata capacitățile energetice fără licență

Producătorii de energie electrică şi, după caz, termică produsă în cogenerare cu puterea electrică instalată mai mare sau egală cu 1 MW și mai mică de 5 MW vor putea realiza exploatarea capacităților energetice fără licență, potrivit proiectului de Ordin privind modificarea Regulamentului pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 12/2015. În prezent, doar producătorii de energie electrică şi, după caz, termică produsă în cogenerare cu puterea electrică instalată mai mica de 1 MW pot exploata capacități energetice fără licență.

Conform Legii 155/ 2020 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, prevede la articolul 10, alineatul (5): Exploatarea comercială a capacităților energetice de producere a energiei electrice se poate desfășura fără a deține licență acordată de ANRE conform prevederilor prezentului titlu, de către deținătorul unor capacități de producere a energiei electrice, inclusiv a energiei electrice și termice produse în centrale electrice în cogenerare, conectate la rețeaua electrică, cu o putere electrică totală mai mică de 1 MW.

În proiectul de ordin ANRE se prevede și eliminarea condiționării retragerii licenței din inițiativa titularului acesteia de plata datoriilor către ANRE și reglementarea situației radierii operatorului economic ca fiind cauză de retragere a licenței.

Pentru a obține licența pentru activitatea de agregare, solicitantul va trebui să include, în cuprinsul documentației depuse, o descriere a afacerii pe care acesta o va realiza în baza licenței, inclusiv cu referire la piaţa/pieţele de energie electrică la care urmează să participe în calitate de participant la piaţă implicat în agregare, în vederea stabilirii cu acuratețe a drepturilor și obligațiilor specifice titularului acestui tip de licență.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.