Proiect: Grup nou pe gaze la CET Craiova 2, cu stocare de gaze la Gherceşti

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Proiect: Grup nou pe gaze la CET Craiova 2, cu stocare de gaze la Gherceşti

La Craiova se va construi cel mai interesat sistem de stocare a energiei electrice în depozitele de gaze. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei Anton Anton.

„Am venit la Craiova pentru că aici urmează să construim cel mai interesant sistem de stocare a energiei electrice în depozitele de gaze. Am fost criticat, s-a spus că vorbesc prostii, dar nu vorbesc. Am fost şi am vizitat depozitul de la Gherceşti. Lângă depozit va trebui să construim o staţie de comprimare, nişte compresoare şi, cu ajutorul energiei eoliene, putem să introducem gaze în depozit. Acest depozit, astăzi, funcţionează cu presiune de la reţea şi, dacă acolo, lângă depozit, facem o staţie de comprimare, acest depozit devine aproape cel mai mare depozit din ţara”, a explicat Anton Anton la Sucursalei Electrocentrale Craiova II a Complexului Energetic Oltenia (CEO), scrie Agerepres.

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se precizează că urmează să se demareze studiul de fezabilitate pentru proiectul de 200 MW Craiova  – grup nou în ciclu combinat și cogenerare de înaltă eficiență folosind stocarea de gaze de la Gherceșt. “Proiectul este în faza de elaborare a studiului de fezabilitate și este estimat la o valoare de 180 de milioane de euro, sumă care acoperă conversia unui grup nou de 200 MW pe gaz în cogenerare. Finanțarea proiectului va fi asigurată în proporție de 70% prin fonduri europene și 30% prin bugetul CEO (mecanismul ETS 10C)”, se menționează în comunicat.

Proiectul implică trei elemente esențiale: centrala de la Craiova, depozitul de gaze naturale de la Ghercești și energia regenerabilă.

„Aceste trei elemente trebuie gândite integrat, pornind de la conversia centralei de la Craiova de pe cărbune, pe gaz natural. Însă inovația acestui proiect nu se referă atât la conversie, cât la faptul că vom folosi surplusul de energie eoliană pe care îl are România pentru înmagazinarea și extracția gazelor naturale din depozitul de la Ghercești. Cu o astfel de soluție, Ghercești, situat foarte aproape de centrala de la Craiova, va deveni unul dintre cele mai mari depozite de gaze din țară. Acesta este un proiect important, nu doar pentru Craiova, dar și pentru întreaga țară”, a declarat ministrul Energiei, citat în comunicat.

În cadrul discuțiilor tehnice purtate cu conducerea CE Oltenia, au fost analizate și noile investiții la Electrocentrala Craiova II, respectiv montarea a două cazane cu abur de 50 t/h de ultima generatie, pe gaz natural. Investiția, care va fi finalizată în aprilie 2019, este în valoare de circa 4 milioane de euro, și va asigura o parte din agentul termic necesar municipiului Craiova, respectiv rezervă pentru actualele capacități.“Îmi doresc ca la Craiova să nu mai fie sincope în furnizarea agentului termic către populație. Cred că această investiție va putea asigura continuitatea livrării de energie termică, atât consumatorilor casnici, cât și industriali”, a mai spus ministrul Anton.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *