Proiect: O conductă de gaze între România şi Serbia, construită până în 2026

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Proiect: O conductă de gaze între România şi Serbia, construită până în 2026

În Planul de Acţiuni Preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale, publicat de Ministerul Energiei, se promovează  Proiectul “Interconectarea sistemului naţional de transport gaze naturale cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia”, ce constă în construirea unei conducte de interconectare a sistemului naţional de transport gaze naturale cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia pe direcţia Arad – Mokrin, pe o lungime de 80 Km.

“Varianta analizată de export gaze naturale spre Serbia este de preluare a gazelor naturale din viitoarea conductă BRUA (faza I, II şi III). Cel mai apropiat punct al conductei BRUA de graniţa dintre România şi Serbia este localitatea Mokrin, zona Arad”, se preciezaă în documentul menționat.

Din lungimea totală a conductei noi de interconectare între cele două puncte, circa 74 km urmează să se situeze pe teritoriul României şi 6 km pe teritoriul Serbiei. Totodată, proiectul prevede construirea unei staţii de măsurare gaze naturale, care poate fi amplasată pe teritoriul României sau al Serbiei. Termenul de finalizare este preconizat pentru anul 2026. Valoarea totală estimată a investiţiei este 43 milioane euro, din care 37 milioane euro – conducta pe teritoriul României, 3 milioane euro – conducta pe teritoriul Serbiei şi 3 milioane euro – staţia de măsurare gaze, fie pe teritoriul României, fie pe cel al Serbiei.

“Exportul de gaze naturale spre Serbia se va realiza după finalizarea proiectului BRUA. În situaţia în care gazele naturale vor fi preluate din Serbia spre România, acestea pot fi direcţionate la consum în zona Timişoara – Arad, prin conducta DN 600 Horia – Maşloc – Recaş (25 bar), la presiuni mai mici decât în conducta BRUA”,  se menționează în arată în Planul de Acţiuni Preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *