Proiecte de investiții de 1,9 miliarde euro la Transgaz. ANRM: Banii vor fi asigurați de companie (surse proprii sau atrase) sau de la bugetul statului

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Proiecte de investiții de 1,9 miliarde euro la Transgaz. ANRM: Banii vor fi asigurați de companie (surse proprii sau atrase) sau de la bugetul statului
  • Acționarii, solicitați să aprobe finanțarea Planului de dezvoltare a SNT al gazelor naturale pentru perioada 2018 – 2027

Transgaz are în plan proiecte de investiții de 1,9 miliarde euro, programul de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale fiind unul dintre cele mai mari în ultimii 20 de ani.

Proiectele de investiții din Planul de dezvoltare a SNT al gazelor naturale pentru perioada 2018 – 2027, elaborat de Transgaz și aprobat de ANRE, în decembrie 2018, vizează crearea unor noi culoare de transport gaze naturale, esențiale pentru transportul pe piața internă cât și pe piețele din regiune a cantităților de gaze descoperite în marea Neagră, dar și pentru integrarea României în marile trasee transfrontaliere ale Coridorului Sud-Est/Nord – Vest al Europei.

Acționarii Transgaz sunt solicitați să aprobe finanțarea Planului, în ședința AGOA programată pentru data de 11 martie, hotărârea acestora urmând să fie transmisă ANRE.

În calitate de de autoritate competentă, abilitată cu aplicarea Legii petrolului și parte semnatară a Acordului de concesiune a conductelor magistrale, instalațiilor, echipamentelor aferente SNT gaze naturale, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a transmis administratorilor Transgaz că „finanțarea programelor de reabilitare, modernizare și dezvoltare a SNT va fi asigurată din surse proprii și atrase sau de la bugetul de stat”. Obligația de finanțare a tuturor lucrărilor care se circumscriu reabilitării, modernizării sau dezvoltării SNT gaze naturale revine Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz, titular al Acordului de Concesiune, se subliniază într-o adresă semnată de Președintele Agenției, Gigi Dragomir.

Dacă valoarea lucrărilor nu poate fi acoperită de companie, ANRM va solicita cuprinderea acestor lucrări ca investiții cu finanțare din bugetul de stat, se mai precizează în adresă.

“Capabilitatea companiei de a se transforma şi de a răspunde, în anii ce urmează, cerinţelor generate de resursele gazeifere ale Romaniei, va fi una din cele mai mari provocari întâmpinate de o companie românească (nu numai de stat) în ultimele două decenii”, a afirmat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

ANRE cere Transgaz o primă revizie a planului peste 6 luni de la data aprobării.

O primă revizie a Planului de dezvolatre a SNT al gazelor naturale va fi transmisă ANRE până la data de 1 august 2019. Transgaz trebuie să îndeplinească următoarele obligații: să prezinte documente care să demonstreze corelarea Planului cu planurile de amenajare și sistematizare a teritoriului, în conformitate cu prevederile din legea energiei; să prezinte, în cadrul Planului, scenariile de evoluție a sistemelor de distribuție, înmagazinare și producție de gaze naturale; să completeze Planul cu un nou capitol de analiză a stării tehnice a sistemului național de transport, inclusiv a vechimii conductelor/instalațiilor/echipamentelor, a numărului limitărilor și/sau întreruperilor planificate/neplanificate și a consumului tehnologic, cu cuantificarea impactului proiectelor de investiții/lucrări de modernizare avute în vedere pentru perioada de 10 ani; să prezinte sursele de investiții pentru fiecare proiect; să completeze Planul cu fundamentarea planului de mentenanță pentru următorii 10 ani; să prezinte hotărârea AGA privind aprobarea Planului; să transmită ANRE până pe 15 martie 2019 un raport privind realizarea Planului, însoțit de explicații privind eventualele modificări ale proiectelor planificate a fi realizate în anul 2019.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *