Proiectul de HG privind listarea a 10% din Hidroelectrica, în dezbatere publică. Bogdan Badea, optimist: Se poate realiza în 2018, cu un efort conjugat al tuturor factori implicați

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Proiectul de HG privind listarea a 10% din Hidroelectrica, în dezbatere publică. Bogdan Badea, optimist: Se poate realiza în 2018, cu un efort conjugat al tuturor factori implicați

Listarea Hidroelectrica rămâne principalul nostru obiectiv. Se poate realiza în 2018, cu un efort conjugat al tuturor factori implicați”, ne-a declarat Bogdan Badea, Director General al companiei.

Actuala echipă de la Ministerul Energiei s-a conformat deciziei Guvernului și a venit cu modificări la strategia de privatizare a Hidroelectrica, aprobată prin Hotărâre de Guvern în 2013. Un proiect de HG, pus în dezbatere publică, stabilește să se listeze 10% din producătorul de energie, după ce autorităţile au avansat inițial un procent de 15%.

Pe motiv că societății nu îi sunt necesare în acest moment foarte multe resurse financiare pentru realizarea investițiilor, Guvernul a decis listarea societății prin diminuarea procentului de listare stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 1066/2013, respectiv oferindu-se spre subscriere un pachet de acțiuni nou emise reprezentând 10% din capitalul social existent anterior majorării capitalului social. În data de 13 septembrie 2017, Guvernul  a aprobat prin Memorandumul cu tema ”Procesul de privatizare a Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A.” ”inițierea în temeiul prevederilor legale, de către Ministerul Energiei, a unui proiect de hotărâre a Guvernului României pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1066/2013.

Potrivit actului normativ pregătit de minister se va iniţia o ofertă publică primară ”de vânzare de acţiuni care se va efectua prin oferirea spre subscriere a unui pachet de acţiuni nou-emise reprezentând 10% din capitalul social existent anterior majorării capitalului social”.”Majorarea capitalului social al societăţii se va efectua cu un pachet de acţiuni nou emise reprezentând 12,49% din capitalul social existent”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului. Dreptul de preferinţă de subscriere al acţionarilor privaţi existenţi ai societăţii, la preţul de vânzare al acţiunilor nou emise în cadrul ofertei publice primare de acţiuni, se va acorda asupra unui pachet de acţiuni nou emise reprezentând 2,49% din capitalul social existent, proporţional cu cota deţinută anterior majorării capitalului social.

Hidroelectrica este una din cele mai profitabile companii de stat şi unul din cei mai mari producători de energie din ţară.  La sfârşitul anului 2016, Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1,227 miliarde lei, raportat la o cifră de afaceri de 3,338 miliarde lei. În primul semestru al acestui an, societatea a înregistrat un profit net de 716 milioane lei, raportat la o cifră de afaceri de 1,705 miliarde lei. Compania are în prezent circa 3.300 de angajaţi.

Potrivit reprezentanților Hidroelectrica, prioritatea strategică  este dezvoltarea companiei astfel încât să-și consolideze poziția obținută în sectorul energetic românesc și să ajungă lider în sectorul energetic la nivel regional, iar în acest sens sumele obținute din listare sunt esențiale pentru îndeplinirea acestor obiective.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *