Proiectul de lege privind ratificarea Acordului între Guvernele României și SUA, adoptat de Parlament. Cosmin Ghiță, SNN: Proiectele nucleare strategice vin cu dublu avantaj – costuri competitive și zero emisii de CO2

Publicat pe Categorii Energie, Hidro si nucleara, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara Proiectul de lege privind ratificarea Acordului între Guvernele României și SUA, adoptat de Parlament. Cosmin Ghiță, SNN: Proiectele nucleare strategice vin cu dublu avantaj – costuri competitive și zero emisii de CO2

Nuclearelectrica salută adoptarea de către Parlamentul României a proiectului de lege privind ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legatură cu proiectele nucleare de la Cernavodă, Retehnologizarea Unității 1 și Proiectul Unităților 3 și 4. Ratificarea Acordului între cele două guverne reprezintă cadrul general de continuare și realizare a proiectelor nucleare strategice, asumate de Romnia în strategia energetică și în PNIESC, ca pilon al atingerii țintelor de decarbonizare, securității energetice și al tranziției eficiente către energie curată.

În octombrie 2020, România și Statele Unite ale Americii au parafat Acordul Interguvernamental privind cooperarea în domeniul industriei nucleare civile, Acord care a fost ulterior notificat și avizat de Comisia Europeana.

“Salut și apreciez efortul tuturor factorilor implicați în adoptarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului. Din prisma operatorului, timpul este o variabilă importantă în realizarea proiectelor, scopul nostru fiind să avem Unitatea 3 conectată la rețea în anul 2030, iar Unitatea 4 în anul 2031. Astfel, România se va alinia statelor care valorifică intens resursele interne pentru a asigura atât tranziția, cât și necesarul de consum la prețuri sustenabile având în vedere că, de exemplu, în baza studiilor internaționale, costul electricității rezultat din extinderea duratei de viață a unităților nucleare este cel mai mic dintre toate sursele, iar cel aferent proiectelor nucleare noi, este considerat competitiv. Așadar, proiectele nucleare vin cu dublu avantaj: costuri competitive și zero emisii de CO2”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General SNN .

Potrivit SNN, realizarea Proiectului de Retehnologizare a Unității 1 și a Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă reprezintă o contribuție semnificativă la reducerea emisiilor de CO2, dublând astfel, dupa anul 2031, cantitatea de CO2 evitată prin operarea unităților nucleare de la 10.000.000 tone CO2/an, în prezent, la 20.000.000 tone CO2/an. De asemenea, cele două proiecte nucleare vor contribui la dezvoltarea lanțului intern de aprovizionare, vor genera suplimentar până la 9.000 de locuri de muncă, vor stimula cercetarea, inovația și dezvoltarea în industria nucleară, cu efect de creștere exponențială macro-economică și vor determina retenția specialiștilor înalt calificați.

Și Forumul Atomic Roman, “ROMATOM”, reprezentand asociatia industriei nucleare din Romania, saluta adoptarea de catre Senatul Romaniei a proiectului de lege privind ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea in sectorul energiei nucleare civile din Romania, in speta pentru realizarea Proiectului de retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda si a Proiectului Unitatilor 3 si 4, dovedind puternica sustinere a domeniului nuclear de catre intreg spectrul politic romanesc reprezentat in Parlamentul Romaniei.

 “Romania beneficiaza de experienta de operare acumulata de-a lungul functionarii Unitatilor 1 si 2, forta de munca calificata, o industrie orizontala matura si capabila sa participe semnificativ la realizarea de noi proiecte nucleare. Asumarea de catre autoritatile statutului roman a parteneriatului transatlantic pentru realizarea proiectelor nucleare strategice intre Romania si SUA reprezinta un semnal pozitiv pentru industria locala, deschizand totodata perspective pentru dezvoltarea educatiei, a cercetarii si a inovatiei in domeniul nuclear”,a  declarat Teodor Chirica, Presedinte onorific ROMATOM.

In prezent, industria nucleara din Romania are o cifra de afaceri anuala de 590 milioane Euro si asigura 11.000 locuri de munca, cifra care ar putea creste la 19.000 in contextul demararii unor proiecte nucleare noi. In baza unui studiu realizat de ROMATOM pe un numar de 42 companii romanesti specializate in domeniul nuclear si domenii conexe, se estimeaza ca potentiala participare a industriei nucleare romanesti la finalizarea proiectului Unitatilor 3 şi 4 Cernavoda este evaluata la cca 1 – 1,6 miliarde Euro, ceea ce ar reprezenta intre 25 si 40 % din valoarea totala a contractului de Inginerie, Procurare, Constructie si Punere in functiune (EPCC).

“Prin continuarea proiectelor nucleare majore din domeniul nuclear din Romania, tara noastra se inscrie in demersurile realizate la nivel european in privinta tranzitiei catre o economie cu zero emisii de carbon pana in anul 2050, energia nucleara fiind o componenta importanta a decarbonizarii, coloana vertebrala asa cum este numita de catre Comisia Europeana in raportul ‘A clean planet for all’, alaturi de energiile regenerabile. Romania este de asemenea angajata in dezvoltarea de noi tehnologii nucleare precum reactoare mici modulare si tehnologii de generatie IV prin participarea in proiectul european Alfred, expertiza dobandita prin operarea unitatilor nucleare existente si a celor noi reprezentand o resursa importanta pe baza careia putem capitaliza si dezvolta mai departe”, susuține Lucian Rusu, Director General ROMATOM.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.