Proiectul german de tranziție energetică DESIGNETZ, operațional. Integrarea sistemelor reale într-un sistem energetic, ireal, al viitorului arată provocările lumii energetice de mâine

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Proiectul german de tranziție energetică DESIGNETZ, operațional. Integrarea sistemelor reale într-un sistem energetic, ireal, al viitorului arată provocările lumii energetice de mâine
  • E.ON SE este liderul consorțiului acestui proiect format din 46 de parteneri

Proiectul german de tranziție energetică DESIGNETZ devine operational. Un număr de 46 de parteneri din trei state federale germane investighează, în cadrul proiectului DESIGNETZ, modul în care va funcționa un sistem energetic al viitorului, descentralizat, digital și verde. E.ON SE este liderul consorțiului acestui proiect.

Soluțiile posibile sunt testate într-o interacțiune complexă dintre realitate și simulare. Până acum, experții au înființat subproiecte, cum ar fi stocarea energiei în baterii sau sistemele individuale de alimentare cu energie termică, și le-au pus în funcțiune, adunând informații despre modul în care ar putea fi configurat întregul sistem, potrivit unui comunicat al E.ON.

După patru ani de cercetare, DESIGNETZ începe să funcționeze – sistemele individuale sunt integrate în sistemul general. Pentru prima dată este posibilă acum comunicarea bidirecțională între sistemele tehnice reale și așa-numitul cockpit al sistemului, care simulează situațiile de rețea din anul 2035.

Thomas König, responsabilul pentru activitatea de rețea a E.ON, spune: „Cu DESIGNETZ operațional, am atins o etapă importantă. Pe baza rezultatelor, vom putea prezenta cum ar putea arăta lumea energetică de mâine și căror condiții – cadru actori diferiți vor trebui să se adapteze pentru ca tranziția energetică să aibă loc cu succes. DESIGNETZ oferă nu numai impulsuri importante pentru noi, ci și pentru factorii politici și de reglementare”.

Sistemele tehnice ale subproiectelor DESIGNETZ transmit capacitățile de generare, consum și stocare (flexibilitate) către sistem printr-un hub de date descentralizat, Energy Gateway. O unitate de stocare a energiei estimează, de exemplu, câtă energie electrică se poate stoca sau introduce în rețeaua de distribuție în timpul perioadei de testare. Cockpit-ul sistemului utilizează date meteorologice pentru a calcula sarcina preconizată a rețelei și utilizarea optimă, raportând înapoi sistemelor cantitatea care ar trebui să fie pusă la dispoziție.

În timpul testării, cockpit-ul sistemului determină dacă sistemele din subproiecte au putut efectiv să ofere flexibilitatea necesară, după cum s-a solicitat. Ca rezultat, se câștigă o experiență valoroasă cu privire la modul în care tehnologiile interconectate reacționează la cerințele reale precum și rolul pe care îl joacă defecțiunile tehnice, schimbările meteorologice și timpul de reacție a sistemului. În plus, cockpit-ul sistemului poate integra sistemele tehnice actuale într-un sistem simulat de furnizare a energiei pentru anul 2035.

Datele obținute în urma testărilor vor fi analizate până la sfârșitul lunii martie și vor fi integrate în rezultatele finale ale celui mai cuprinzător proiect de tranziție energetică existent vreodată. Concluziile vor arăta, de asemenea, modul în care standardizarea și digitalizarea trebuie continuate pe mai departe și cum ar trebui să arate mediul de reglementare, astfel încât potențialul de flexibilitate tehnică să poată fi de fapt utilizat și tranziția energetică să aibă succes, se precizează în comunicatul E.ON.

Despre DESIGNETZ

DESIGNETZ este implementat în statele federale Renania de Nord-Westfalia, Saarland și Renania-Palatinat în Germania în cadrul programului de finanțare SINTEG (Showcase Intelligent Energy) al Ministerului Federal pentru Economie și Energie. Diversitatea sistemului energetic german este reprezentată în mod ideal în aceste regiuni. Proiectul a început oficial la 1 ianuarie 2017 și se va desfășura timp de aproximativ patru ani într-un consorțiu format din 46 de parteneri cu experiență în sectorul energetic, industrie, cercetare și dezvoltare. E.ON SE este liderul consorțiului. Valoarea proiectului este de 66 milioane EUR.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *