Proiectul GridMotion: Cum poți reduce costul de utilizare a mașinii electrice  

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Proiectul GridMotion: Cum poți reduce costul de utilizare a mașinii electrice  

Factura de electricitate a șoferilor de mașini electrice ar putea fi redusă, fără a impacta funcționalitatea mașinii, prin alternarea perioadei de încărcare a mașinilor, respectiv încărcarea acestora în perioadele în care prețul electricității este mai scăzut. Se pot obține economii și mai însemnate prin furnizarea serviciilor de echilibrare a rețelei prin sistemul vehicle-to-grid (V2G).

Grupul PSA, Direct Energie, Enel, Nuvve, Proxiserve și Technical University of Denmark au lansat proiectul GridMotion, cu scopul de a evalua posibilele economii pe care utilizatorii vehiculelor electrice le-ar putea acumula prin implementarea strategiilor de încărcare și descărcare a vehiculelor.

Partenerii GridMotion vor pune împreună experiența și cunoștințele complementare pentru a lansa un proiect demonstrativ, pentru o perioadă de 2 ani. Scopul proiectului este evaluarea economiilor pe care utilizatorii mașinilor electrice le pot obține, în condiții reale, prin implementarea sistemelor inteligente de încărcare și descărcare.

Proiectul va fi implementat pentru două tipuri complementare de utilizatori:

  • Posesorii de 50 de vehicule Peugeot iOn, Partner Electric, Citroën C-ZERO sau Berlingo vor testa încărcarea ”inteligentă” unidirecțională, în linie cu nevoile lor de mobilitate, atunci când prețul electricității este mai redus, cum este, de exemplu, în timpul nopții în Franța
  • O flotă de 15 mașini B2B EV Peugeot iOn sau Citroën C-ZERO vor testa, prin stațiile bidirecționale Enel, sistemele inteligente de încărcare și descărcare  (serviciile V2G). Această flotă va furniza servicii de echilibrare a rețelei, prin cicluri scurte de încărcare și descărcare, desigur în funcție de nevoile de mobilitate ale vechiculului. Încărcarea se va efectua atunci când există un surplus de furnizare de electricitate în rețea, în timp ce descărcarea va avea loc atunci când există un surplus de cerere de electricitate în rețea.

Partenerii proiectului caută voluntari pentru începerea experimentului. Participanții trebuie să fie stabiliți în Franța și să dețină un vehicul electric Peugeot sau Citroen fabricat începând cu ianuarie 2015.

Cei interesați să se alăture proiectului, au la dipsoziție adresa de email: GridMotionProject@mpsa.com

Vânzările vehiculelor plug-in (cu alimentare de la rețeaua electrică) au crescut la nivel mondial cu 42% între 2015 și 2016. Această creștere, întreținută de progresul tehnologic, scăderea prețurilor și presiunea crescută în domeniul poluării aerului, este așteptată să accelereze în următorii ani. Proiectul GridMotion încearcă să demonstreze modul în care vehiculele electrice utilizează răspunsul la cerere și serviciile auxiliare pentru a avea un impact benefic asupra stabilității rețelei și asupra veniturilor utilizatorilor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *