Proiectul hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești: Licitația pentru studiul de fezabilitate a fost prelungită. Ministrul Burduja: Există puține companii românești care își pot asuma proiectarea pentru o investiție de o asemenea complexitate. Promovăm național și international această oportunitate

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Proiectul hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești: Licitația pentru studiul de fezabilitate a fost prelungită. Ministrul Burduja: Există puține companii românești care își pot asuma proiectarea pentru o investiție de o asemenea complexitate. Promovăm național și international această oportunitate
  • Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului SAPE: Implicarea Băncii Mondiale, prin divizia de investiții, IFC, ar fi benefică pentru proiect, pentru că ar transmite eventualilor parteneri un semnal pozitiv privind soliditatea proiectuluiSAPE își asumă responsabilitatea de a realiza proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița Lăpuștești

Urmare a complexității licitației și a informațiilor primite din piață, SAPE a dispus prelungirea perioadei de depunere a ofertelor pentru studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești. Astfel, licitația va fi prelungită până la data de 30.04.2024, anunță Ministerul Energiei.

Ministerul Energiei și SAPE invită toate companiile interesate să depună oferte prin intermediul portalului de achiziții publice:

https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100174756

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, afirmă: „Tarnița-Lăpuștești este un proiect strategic pentru sistemul energetic românesc. Există puține companii românești care își pot asuma proiectarea pentru o investiție de o asemenea complexitate. Vom continua să promovăm la nivel national și international această oportunitate. În paralel, purtăm discuții cu Grupul Băncii Mondiale – IFC și alți potențiali investitori.

Ministerul Energiei își dorește un proces cât mai competitiv pentru a oferi șanse tuturor actorilor interesați din piață să aibă timp pentru a propune cea mai bună ofertă.”

Contactat de InvesTenergy, Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului SAPE, a precizat: “SAPE își asumă responsabilitatea de a realiza proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița Lăpuștești. Specialiștii din cadrul SAPE, împreună cu cei ai Ministerului Energiei, vor depune, în continuare, toate eforturile pentru a găsi cea mai bună metodă prin care acest proiect de importanță națională să fie pus în practică. Suntem hotărâți să realizăm acest proiect în cel mai scurt timp posibil!

Fără nicio îndoială, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița Lăpuștești este un obiectiv de importanță vitală, strategică pentru Sistemul Energetic Național (SEN), pentru siguranța în alimentare și pentru securitatea energetică a țării. În acest context, considerăm că o variantă pentru demararea procesului o reprezintă declararea proiectului de către autorități ca fiind de importanță strategică națională, așa cum, de altfel, și este. Implicarea Băncii Mondiale, prin divizia de investiții, IFC, ar fi benefică pentru proiect, pentru că ar transmite eventualilor parteneri un semnal pozitiv privind soliditatea proiectului.

Pentru SAPE, implicarea într-un proiect de asemenea anvergură și importanță precum hidrocentrala Tarnița Lăpuștești reprezintă o oportunitate pe care nu trebuie și nu vrem să o ratăm! Suntem determinați să realizăm acest proiect strategic pentru România!”.

SAPE a reluat, pe 15.01.2024, procedura de achiziție a Serviciilor de elaborare a ”Studiului de Fezabilitate și Documentației tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”, după ce prima licitație a fost anulată automat de Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), deoarece, la data limită, niciunul dintre ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici.

Tarnița – Lăpuștești este un obiectiv strategic pentru sistemul energetic național mai ales în contexul introducerii masive a energiilor intermitente în sistem și va fi un pilon de bază al securității energetice a României și Europei de Est.

Oportunitatea și necesitatea realizării proiectului centralei hidroelectrice cu acumulare și pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești se bazează pe urmatoarele avantaje și funcțiuni asigurate pentru sistemul energetic național:

• creșterea gradului de siguranță al SEN în contextul funcționării în UCTE;

• transferul energiei electrice de la golul de sarcină la vârf;

• arbitrajul pieţei de energie electrică;

• rezerva de avarie de scurtă durată;

• rezerva de reglaj terțiar rapid și rezerva de reglaj terțiar lent;

• reglajul frecvență-putere;

• furnizarea de rezervă reactivă și reglarea tensiunii în SEN;

• schimbul prin interconexiune în cadrul UCTE;

• repunere în funcțiune SEN- black start capability, capacitatea de a restabili interconexiunile de rețea în cazul în care se produce o pană de curent;

 • implementarea și gestionarea SEN a surselor regenerabile intermitente de energie electrică asigurând condiții optime pentru instalarea unei puteri mai mari dede 4000 MW în centralele electrice eoliene.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *