Proiectul KazMunayGas – Rompetrol, susținut în Kazahstan

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Proiectul KazMunayGas – Rompetrol, susținut în Kazahstan

Finalizarea Memorandumului privind Rompetrol a fost principalul subiect al discuțiilor purtate de ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, în întâlnirile bilaterale cu premierul, ministrul Energiei, președintele și vicepreședintele KazMunayGas și prim- adjunctul ministrului pentru Afaceri Externe din Kazahstan.
Partea kazahă a apreciat faptul că s-a ajuns la un acord pe calendarul de privatizare și pe cel de constituire a fondului comun de investiții de 150 de milioane de dolari. Grupul KazMunaiGas a dat asigurări că dorește continuarea proiectului și s-a arătat interesat de noi investiții în țara noastră, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

„În cadrul discuțiilor purtate, am fost asigurat că proiectul KazMunayGas – Rompetrol este de o deosebită importanță și are susținerea la toate nivelurile guvernamentale și ale mediului economic din Kazahstan. Noi suntem foarte interesați de constituirea cât mai rapidă a acestui fond, Guvernul kazah este interesat de o finalizare cât mai rapidă a memorandumului și vânzarea acțiunilor, și cred că în aproximativ 10 luni vom finaliza acest memorandum. Ar fi un mare pas înainte, care poate atrage și alte schimburi comerciale în valoare de miliarde de euro în fiecare an între cele două țări”, a precizat ministrul Andrei Gerea.

Ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri a subliniat, atât în cadrul discursului din cadrul celei de-a X-a ediție a Kazenergy Eurasian Forum 2015, cât și în cadrul discuțiilor bilaterale cu oficialii, măsurile fiscale luate de Guvernul României, menționând că reducerea TVA și scăderea costurilor cu forța de muncă pot constitui o ancoră importantă pentru derularea de noi investiții în țara noastră.

În același timp, oficialul român a prezentat și stadiul interconectării cu Republica Moldova, arătând prioritatea României în asigurarea unei securități energetice regionale.
Ministrul Andrei Gerea a mai manifestat disponibilitatea unor companii românești precum Hidroelectrica sau Electrica de a investi în afara României.

De partea cealaltă, oficialii din Kazahstan au menționat că își doresc lărgirea spectrului investițiilor în țara noastră și în agricultură și domeniul alimentar, cu precădere în industria producției de ambalaje alimentare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *