Proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea – Beckescsaba, o investiție reluată de Transelectrica după 12 ani de blocaje. Cătălin Nițu, Președinte Directorat: Monitorizăm cu atenție șantierul din vestul țării

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea – Beckescsaba, o investiție reluată de Transelectrica după 12 ani de blocaje. Cătălin Nițu, Președinte Directorat: Monitorizăm cu atenție șantierul din vestul țării

Continuă investițiile la Transelectrica. Președintele Directoratului, Cătălin Nițu, alături de membrii Directoratului Andreea Miu și Bogdan Marcu au verificat stadiul lucrărilor pentru finalizarea tronsonului Liniei Electrice Aeriene de 400 kV Oradea Sud-Nădab, parte din LEA 400 kV Oradea – Bekescsaba.

În această perioadă, pe șantierul din vestul țării a fost demarată acțiunea de asamblare și ridicare a celor 15 stâlpi necesari pentru finalizarea tronsonului de linie Oradea Sud – Nădab. Este vorba despre o investiție de peste 4 milioane de lei, începută în luna august a acestui an, lucrările fiind executate de către Electromontaj București, cu o durată contractuală de 12 luni, comunică compania.

Proiectul Liniei Electrice Aeriene LEA 400 kV Oradea – Beckescsaba a fost inițiat în anul 2006, iar din 2008 tronsonul Oradea Sud-Nădab a fost în conservare, ca urmare a unor dificultăți legate în principal de procedurile de expropriere. „Operaționalizarea acestei linii are un rol important în securizarea alimentării cu energie electrică în zona de nord-vest a țării. Beneficiile pe care le va aduce această investiție sunt raportate atât la bunăstarea comunităților locale, prin asigurarea unor condiții optime de funcționare a rețelelor interne de transport, cât și la atingerea obiectivelor europene în ceea ce privește realizarea pieței unice de energie electrică și la creșterea capacității de interconexiune. Realizarea acestei linii va însemna totodată și eliminarea congestiilor din zona de nord-vest. Ne-am stabilit un termen ambițios pentru finalizarea acestui tronson și ne propunem să-l respectăm cu ajutorul contractorului. Monitorizăm cu atenție acest șantier care va contribui la dezvoltarea României”, a declarat Cătălin Nițu, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica.

Proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea-Bekescsaba, o investiție totală de peste 87 de milioane de lei, a fost dat în folosință parțial începând cu anul 2008, și anume tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab (RO) – Bekescsaba (HU) cu o lungime de 60 de kilometri, din care pe teritoriul României 22 de kilometri, simultan cu LEA 400 kV Arad-Nădab. Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab are o lungime totală de 72 de kilometri și este realizat parțial, urmând a fi finalizat în următoarele luni. Până în prezent, au fost realizate 10 fundații noi și s-a demarat asamblarea și ridicarea stâlpilor.

Punerea în funcțiune a tronsonului Oradea Sud – Nădab contribuie la completarea inelului de 400 kV în zona de Vest, obiectiv prioritar al României, cu impact semnificativ asupra creșterii siguranței în funcționare și asupra minimizării riscurilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zona de nord – vest a țării.  De asemenea, în ceea ce privește siguranța în funcționare, este de precizat că LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba are o fiabilitate superioară liniilor existente, fiind proiectată în baza unor noi standarde, ce țin cont de creșterea impactului fenomenelor meteorologice.

Prin finalizarea LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab, capacitatea de transfer în interconexiune pe direcția export  va crește cu 100 MW, iar pe direcția import cu 300 MW, ceea ce contribuie la conformarea României la obligațiile care îi revin din implementarea Regulamentelor UE, potrivit Transelectrica. Această investiție va avea un rol semnificativ și pentru realizarea obiectivului Uniunii Europene de realizare a Pieței Unice de Energie Electrică Europeană, care are ca scop bunăstarea socială (reducerea prețului energiei electrice la consumatorul final prin creșterea concurenței și competitivității).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *