Proiectul privind înfințarea Fondului Suveran de Investiţii, în dezbatere publică

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Proiectul privind înfințarea Fondului Suveran de Investiţii, în dezbatere publică

Companiile energetice, la care statul este acționar, incluse în fond: Engie Romania, E.ON Energie Romania, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Oil Terminal, S.A.P.E., Conpet

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). Acesta va cuprinde 27 de companii la care statul este acţionar, cu o valoare contabilă de 10 miliarde euro. Statul român va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI.

Proiectul de lege va fi trimis Guvernului spre aprobare, după care va intra în dezbaterea Parlamentului.

Companiile incluse în fond sunt: Engie România (la care statul român deţine 34% din acţiuni), Electrica (48,78%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie România (31,82%), Biofarm (1,16%), Chimcomplex (12,89%), OMV Petrom (20,63%), Telekom România Communications (45,99%), Antibiotice (53,02%), Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (100%), Loteria Română (100%), Societatea Naţională A Sării (51%) IAR SA (72,19%), Oil Terminal (59,62%), Cupru Min (100%), Unifarm (100%), Societatea Naţională a Apelor Minerale (100%), Compsnis Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (92,3%), Compania de Investiţii pentru Turism (100%), Romgaz (70%), Hidroelectrica (80,05%), Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (80%), Nuclearelectrica (82,49%), Imprimeria Naţională (100%), Administraţia Porturilor Maritime (80%), Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (100%) şi Conpet (58,72%).După crearea Fondului, dividendele acestor companii vor fi încasate de Fond.

Potrivit calendarului Ministerului Finanţelor, Fondul urmează să devină operaţional în 2019. Pentru perioadă de un an şi jumătate, Fondul va avea o conducere provizorie selectată de Ministerul Finanţelor, care va reprezenta statul în raport cu Fondul. Ulterior, FDSI va avea o conducere dualistă – consiliu de supraveghere şi directorat – cu mandate pe patru ani.Primii membri ai consiliului de supraveghere vor fi numiţi prin Hotărâre a guvernului pe o perioadă de 18 luni, având ca mandat numirea directoratului şi organizarea activităţii FSDI.

Cel târziu în primul trimestru din 2018, se va crea un Fond Naţional de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul deţine participaţii şi care în prezent sunt administrate de AVAS, dar şi companii de stat care nu vor putea fi incluse în FSDI din cauza interdicţiei europene, care stipulează faptul că în unele cazuri, companiile de producţie şi distribuţie nu pot fi administrate de aceeaşi enitate, evitânduse în acest fel comportamentul de monopol, se precizează în nota de fundamentare a proiectului. Transelectrica şi Transgaz vor fi administrate şi deţinute de FND, iar Hidroelectrica sau Romgaz de către FSDI.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *