Proiectul privind reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, pe repede înainte. Strategia va fi revizuită. De negocierile cu CGNP se vor ocupa doar șefii SNN. Comisiile de negociere și interministerială vor fi desființate  

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Proiectul privind reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, pe repede înainte. Strategia va fi revizuită. De negocierile cu CGNP se vor ocupa doar șefii SNN. Comisiile de negociere și interministerială vor fi desființate  
  • Acționarii vor mandata Consiliul de Administrație SNN să stabilească termenii și condițiile de continuare a negocierilor pentru a permite înființarea unei societăți mixte de proiect (,,JVCo”) cu CGN, precum și implementarea Strategiei revizuite

Proiectului privind construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă va continua, însă strategia va fi revizuită. De bunul mers al negocierilor cu  compania China General Nuclear Power se va ocupa doar conducerea Nuclearelectrica, urmând ca activitatea Comisiilor de negociere și interministerială să înceteze. Acționarii SNN sunt solicitați să aprobe, în ședința AGEA programată pentru data de 22 august, noile modificări referitoare la proiectul SNN.

Practic, după ce primesc undă verde de la acționari, șefii Nuclearelectrica au mână liberă să se organizeze în vederea finalizării cu succes a negocierilor cu compania chineză.

În convocatorul pentru AGEA, care este dedicată proiectului reactoarelor 3 și 4, se menționează “Aprobarea formei revizuite a Strategiei de continuare a Proiectului, cu recunoașterea etapelor derulate până în acest moment, inclusiv a celor derulate în temeiul prevederilor Memorandumului de Guvern nr.20/12683/MB din 13 iulie 2017 și a mandatului subsecvent acordat Consiliului de Administrație SNN prin Hotărârea AGA nr.6/24.08.2017, în sensul:

  • reorganizării etapelor de negociere/aprobare exsistente și încetarea activităților comisiilor desemnate (Comisie de negociere și Comisie Interministerială), negocierile urmând a fi derulate de o comisie de negociere desemnată de conducerea executivă a SNN;
  • modificării art.8.14 astfel că proiectul de Acord al Investitorilor și Act Constitutiv al JVCo va fi supus aprobării Adunarii Generale a Actionarilor SNN, în limita competențelor și atribuțiilor”.

Acționarii vor mandata Consiliul de Administrație SNN să stabilească termenii și condițiile de continuare a negocierilor pentru a permite înființarea unei societăți mixte de proiect (,,JVCo”) cu CGN, precum și implementarea Strategiei revizuite.

Totodată, acționarii vor aproba continuarea negocierilor asupra Documentelor Investiției în aceleași condiții din Memorandumul de Întelegere, pentru o perioadă de 6 luni de la data aprobării corporative, cu aplicarea tuturor celorlalte prevederi ale Memorandumului de Înțelegere, inclusiv posibilitatea oricărei părți de a înceta Memorandumul fără nicio despăgubire printr-o simplă notificare scrisă către cealaltă Parte, în cazul în care nu s-a ajuns la un acord.

La finele lunii iunie, Guvernul a adoptat un nou memorandum cu privire la Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, potrivit ministrului Energiei, Anton Anton.” Zilele trecute (înainte de 26 iunie – n.r.) am adoptat un memorandum cu privire la Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Am reuşit şi am accelerat procesul şi sperăm să înceapă construcţia reactoarelor cât se poate de repede”, a declarat ministrul Energiei la evenimentul „Săptămâna Diplomaţiei Comerciale”, citat de Agerpres. Guvernul nu a anunțat semnarea unui nou memorandum cu compania chineză China General Nuclear Power (CGN).

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache, consideră că lucrările de construire a celor două reactoare ar putea începe până în 2020.

Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat, în noiembrie 2015, un memorandum de înţelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro.

SNN vrea să preia linia de procesare de la CNU Sucursala Feldioara

Acționarii SNN mai sunt solicitați să aprobe, în aceeași AGEA din luna august, strategia de implementare a Proiectului de Investiții “Instalație de Detritiere CNE Cernavodă” și realizarea unei analize de tip due dilligence (tehnic, mediu, financiar, juridic) în vederea unei potențiale preluări a liniei de procesare de la CNU Sucursala Feldioara. Reprezentanții SNN vor prezenta o informare cu privire la rezultatul analizei comparative între instalare linie de procesare pulbere U3O8 la FCN Pitești și preluare linie de la CNU Feldioara.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *